AMSTERDAM -Familie het land uit? Verenigingen dicht? De 50+er hoeft zich deze zomer niet alleen te voelen. Speciaal voor deze doelgroep is er een middel om je te wapenen ​tegen een jaarlijks terugkerend fenomeen: zomereenzaamheid.

Vijftien procent van de ouderen voelt zich in de zomer eenzamer dan in de rest van het jaar, zo blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport startte al een campagne tegen deze ‘zomereenzaamheid’.

“Eenzaam zijn in de zomer hoeft echt niet”, stelt community manager Jaap (67) van Klup. Het bedrijf uit Amsterdam ontwikkelde een app, speciaal toegankelijk voor 50+ers. De app biedt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. In de zomermaanden vinden er via de Klup app alleen al meer dan honderd activiteiten per week plaats.

De community manager ​ziet dagelijks de impact die de app heeft op het leven van de gebruikers van het platform, de zogenoemde ‘kluppers’. Door het hele land swipen gebruikers eenvoudig door profielen in de buurt en nemen deel aan activiteiten. “Het is prachtig om stille en teruggetrokken nieuwkomers positief te zien veranderen en opgenomen worden binnen de enthousiaste community. Het Klup-gevoel werkt verslavend en levens worden echt totaal veranderd. Ook in augustus willen we mensen oproepen om zich in te schrijven voor activiteiten.

De initiatiefneemster van de Klup-app is Michelle Wolters. “Inmiddels verbinden we via het platform meer dan 35.000 gebruikers, zijn er 90.000 connecties ontstaan en vinden er wekelijks meer dan 125 activiteiten plaats. Het idee is echt dat mensen zelf het initiatief nemen en dit zie je terug in de vele activiteiten die ze organiseren en met elkaar ondernemen. De dankbaarheid die we dagelijks krijgen van onze gebruikers geeft een geweldige energie om ook in de zomermaanden ons beste beentje voor te zetten”, zegt Wolters.