AMSTERDAM - Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en terecht! Als man kun je ook je steentje bijdragen door jouw garderobe op een milieuvriendelijke en ethische manier te verduurzamen. Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt en je kan er vandaag nog mee beginnen. Met een paar eenvoudige stappen kun je jouw kledingkast groener maken en bijdragen aan een betere wereld.


⦁Koop kwaliteit boven kwantiteit:

Een van de beste manieren om jouw garderobe duurzamer te maken, is door te kiezen voor kwaliteitskleding. Investeer in kledingstukken die gemaakt zijn van duurzame materialen en die goed zijn gemaakt. Ze gaan langer mee en je hoeft minder vaak nieuwe kleding te kopen, wat resulteert in minder verspilling.

⦁Kies voor duurzame materialen:

Wanneer je nieuwe kleding koopt, let dan op de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Zo zie je tegenwoordig steeds meer kleding die gemaakt wordt van bijvoorbeeld biologisch katoen, gerecycled polyster of zelfs hennep. Alleen al sokken of boxershorts kun je verduurzamen door ze te kopen van bijvoorbeeld bamboeviscose.

⦁Tweedehands is hip:

Vintage is in! Bezoek lokale tweedehandswinkels of zoek online naar tweedehandskleding. Het is verrassend hoeveel mooie en modieuze kledingstukken je kunt vinden voor een fractie van de prijs van nieuwe kleding. Door tweedehands te kopen, geef je kleding een tweede leven en verminder je de vraag naar nieuwe productie.

⦁Kies voor tijdloze stijl:

Trends komen en gaan, maar tijdloze stijl blijft. Door te kiezen voor kledingstukken die niet aan mode onderhevig zijn, zul je ze langer dragen en minder vaak willen vervangen. Een goed gemaakte spijkerbroek, een klassiek overhemd en een tijdloze jas zijn altijd goede investeringen die lang meegaan. Bovendien nemen ze de stress weg die “ik moet alwéér een nieuw t-shirt gaan kopen”

⦁Repareer en hergebruik:

Kleding versleten? In plaats van het meteen weg te gooien, kijk of het gerepareerd kan worden. Kapotte naden, losse knopen, gescheurde zakken - veel dingen kunnen eenvoudig worden hersteld. Als je echt afscheid moet nemen van een kledingstuk, overweeg dan om het te recyclen of te doneren.

⦁Minimaliseer impulsaankopen:

We kennen allemaal het gevoel van een impulsaankoop - je ziet iets leuks en voor je het weet heb je het gekocht. Probeer deze impulsen te minimaliseren. Vraag jezelf af of je het kledingstuk echt nodig hebt en of je het vaak zult dragen. Als het antwoord nee is, laat het dan in de winkel hangen.

⦁Was verstandig:

De manier waarop je jouw kleding wast, kan ook een verschil maken. Was alleen als het echt nodig is en kies voor lagere temperaturen om energie te besparen. Hang kleding te drogen in plaats van een droger te gebruiken. Dit verlengt niet alleen de levensduur van jouw kleding, maar bespaart ook energie.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je als man jouw garderobe verduurzamen en een positieve impact hebben op het milieu. Het is een stap in de goede richting naar een meer bewuste en verantwoorde manier van consumeren. Dus laten we samen werken aan een duurzamere toekomst, één kledingstuk per keer!