AMSTERDAM - Veel Amsterdammers kunnen erg genieten van een wijntje. Met lekker weer zitten de terrassen vol met mensen die genieten van een glas wijn. Ben jij zo’n wijnliefhebber dat je thuis je eigen wijncollectie aan het opbouwen bent? Dan is dit artikel voor jou. Een essentieel element voor het bewaren van de flessen vino, is het gebruik van de juiste wijnrekken. In dit artikel vertellen we je hoe je de kwaliteit van je wijn hoog kunt houden.

Horizontale opslag


Een belangrijk aspect van een wijnrek is de mogelijkheid om wijnflessen horizontaal op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de kurken in contact blijven met de inhoud van de flessen, waardoor de uitdroging van de kurken wordt voorkomen. Op deze manier zorg je ervoor dat je luchtfiltratie en oxidatie vermijdt, dit kan de smaak en de kwaliteit van de wijn aantasten.

Temperatuur en luchtvochtigheid


Een van de belangrijkste factoren voor het behouden van de kwaliteit van wijn is een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid. Je zou het misschien niet verwachten, maar wijnrekken spelen hier een cruciale rol in. Kies een wijnrek dat is gemaakt van materialen die de temperatuur niet beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om een wijnrek te kiezen die de luchtvochtigheid op het juiste niveau houdt.

Trillingsvrije omgeving


Trillingen kunnen de chemische stabiliteit van een fles wijn ernstig verstoren. Kies daarom voor een wijnrek die trillingen minimaliseert. Denk bijvoorbeeld aan rekken met trillingsdempende materialen zoals rubberen dempers. Een andere optie is een wijnrek met een speciaal ophangingssysteem. Ideaal om de smaakkwaliteit van de wijn hoog te houden.

Lichtbescherming

Wijn is gevoelig voor licht. De kwaliteit van de wijn kan hierdoor snel verminderen. Het is daarom belangrijk om je wijnrek te plaatsen op een plek waar de wijn wordt beschermd tegen het licht. Wanneer je de ruimte hebt kun je zelfs de opslagkast tot wijnvoorraad omtoveren. Hier bescherm je je wijn tegen het schadelijkste soort licht: UV-stralen. Het is voor veel mensen leuk om de wijnkamer enigszins te decoreren, denk aan het plaatsen van luxe kroonluchters of plaats je mooiste glazen en karaffen in de ruimte!

Het kiezen van de juiste wijnrekken en de ruimte is van groot belang voor het behouden van de kwaliteit van je wijncollectie. Zorg ervoor dat het wijnrek dat je kiest een horizontale opslag mogelijk maken en de wijn beschermen tegen te hoge of lage temperaturen, luchtvochtigheid en trillingen. Door te investeren in de juiste wijnrekken garandeer je een hoge kwaliteit van jouw wijn. Nu kun je het hele jaar genieten van prachtige wijnen.