Op fietsvakantie in Nederland is een prima manier om je zomervakantie door te brengen. Zeker als het weer een beetje wil meewerken is het een leuke manier om het land beter te leren kennen. Je kunt thuis op de fiets stappen en al fietsend een stuk Nederland doorkruisen. Maar je kunt natuurlijk ook je fietsen meenemen met de auto zodat je in een ander deel van het land dan waar je woont je vakantie kunt doorbrengen. Dit moet dan natuurlijk wel veilig gebeuren.

De juiste fietsendrager

Om fietsen met de auto te vervoeren heb je een fietsendrager nodig. Deze wordt op de bumper gemonteerd waarna je er 1 of 2 fietsen op kunt plaatsen. De ene fietsendrager is de andere niet. Het is dus zaak om de juiste te kopen. Een fietsendrager voor elektrische fietsen is speciaal berekend op e-bikes. Die zijn zwaarder dan gewone fietsen. Op de drager moeten de fietsen worden vastgezet met stevige spanbanden. Op de fietsendrager moet je een extra kentekenplaat laten zetten. De plaat achter op je auto is niet zichtbaar als je fietsen vervoert op een fietsendrager. Je krijgt een boete als je de weg op gaat zonder dat beide kentekenplaten goed zichtbaar zijn.

E-bike accu opladen

Ga je op pad met een e-bike, informeer dan of je de accu kunt opladen op de plekken waar je overnacht. Veel hotels en andere accommodaties bieden die mogelijkheid, maar het is verstandig om dit vooraf te weten zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dit geldt overigens ook voor het laden van de accu van je auto als je elektrisch of hybride rijdt.

Meer bagage meenemen

Heb je niet genoeg aan de kofferbak van je auto dan kun je een dakdrager of dakkoffer gebruiken om extra bagage in op te bergen. Als je een dakdrager of -koffer gaat kopen, let er dan op dat deze passend is voor jouw merk auto. De drager of koffer moet stabiel op het dak worden gemonteerd zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Bedenk dat je met bagage op het dak meer wind vangt en dat je dus sneller moet tanken of je accu bijladen.

Wees voorbereid

Een fietsvakantie is niet zonder risico. Je kunt een lekke band krijgen< de ketting kan van je fiets lopen of er kan iets anders misgaan> Als je een rondreis gaat doen, check dan of er in de plaatsen die je wilt aandoen een fietsenmaker is gevestigd. Je kunt ook een pechhulpverzekering voor je fiets afsluiten. Dan kun je de fiets-Wegenwacht bellen en komen ze je ter plekke helpen met een lekke band of andere narigheid. Dit is zeker een goed idee als je zelf niet handig genoeg bent om een band te plakken of ander fietsleed op te lossen. Sommige van deze services geven ook hulp in het buitenland. Extra fijn, want het aantal fietsenmakers buiten Nederland is zeker niet groot.