AMSTERDAM – Enige tijd geleden verscheen ‘Op zoek naar rust’ van Erica Pierik. Nu, enkele maanden na de verschijning, mag de conclusie zijn dat de auteur beslist niet de enige is die op zoek is naar rust. Het boek wordt namelijk bijzonder enthousiast ontvangen en zij mocht zich verheugen in vele mooie reacties.

Herkenning en erkenning voor die onrust in je hoofd. Dat heeft Pierik veel gehoord de laatste tijd. Al die lezers die zich herkende in haar woorden over bijvoorbeeld die kritische stem in je hoofd die steeds weer zegt dat alles beter kan of anders moet. Steeds bezig met toekomstscenario's, die je tot in detail voor je ziet maar nooit werkelijkheid worden. Dat in haar boek de nodige zelfspot ten grondslag ligt, wordt als uiterst verfrissend ervaren. En dan, die weg, die zoektocht, via meditatie en mindfulness tot timemanagement, om vervolgens langzaam maar zeker tot de ontdekking te komen dat ze niet op zoek is naar rust, maar naar iets anders! Wat dat was ontdekte Pierik feitelijk pas tijdens het schrijven van haar boek: “Ik zocht rust in mijn hoofd, weg van al die razende gedachten. Maar ik zocht ook rust in mijn leven. Ik wilde niet almaar hoeven verbeteren.” Of ze uiteindelijk de felbegeerde rust vindt, blijft tot het einde toe spannend.

Het ontstaan
Over het ontstaan van ‘Op zoek naar rust’, zegt de Amsterdamse Erica Pierik: "De hele dag stond mijn brein te ratelen. Ik had denkbeeldige conversaties met anderen, stelde vragen bij alles wat ik deed en vooral ook niet deed… Mijn brein stond voortdurend aan. En dat was ik zat."

Dat veel lezers zich daarin herkennen bewijzen onderstaande reacties:

“De eerste paar pagina's las ik met lach op mijn gezicht omdat ik dacht dat het over mij ging. De zoektocht naar allerlei methodes om rust te vinden en erachter zien te komen welke het beste bij je past. De worsteling tussen hoofd en hart en de verwachtingen van anderen. Een (h)eerlijk boek over worstelen en keuzes maken. Op luchtige wijze en met humor geschreven.”


“Het prettige van dit boek is dat we nu eens niet allerlei oplossingen voorgeschoteld krijgen als zijnde dé oplossing, geen 'als je dit of dat maar doet dán ben je voor eeuwig rustig'. Nee, we krijgen geen kant en klaar stappenplan, wat vaak tot nog meer frustratie leidt, we krijgen geen Zen of Halleluja verhaal. Wat we wèl te lezen krijgen, is de zoektocht naar een eventuele manier om te kunnen omgaan met die onrust zodat er uiteindelijk minder chaos in het hoofd komt en een minder pijnlijk lijf tot gevolg heeft. En dat is een verademing tussen al die 'wonder'boeken.”

“Verademing om te lezen dat ook anderen op eenzelfde soort manier worstelen om in deze hectische samenleving iets van een balans te vinden. Dat op zich al geeft rust. Het 'wat' is al in zo vele boeken geschreven, dus erg welkom vond ik de nadruk op het 'hoe'. Hoe kom je tot je kern? Om vandaar uit verder te experimenteren en te reflecteren en vooruit te komen.”

Over de auteur
Erica Pierik (1975) studeerde onder andere kunstgeschiedenis en religiestudies in Nijmegen en Amsterdam en werkt als freelance tekstschrijver en auteur. Haar debuut Een boek over wereldvrede is goed ontvangen. Ook schrijft ze blogs en artikelen, waarin trouw blijven aan haar waarden in deze complexe tijd vaak centraal staat. Erica woont en werkt in Amsterdam.
Op zoek naar rust |Erica Pierik | ISBN: 9789079735204 | Paperback | 204 pagina’s | Prijs: 18,50