ALPHEN AAN DE RIJN - Sinds 2012 is het aantal aangiftes over zakkenrollen in Amsterdam bijna gehalveerd (42.6 %). Dit en meer blijkt uit onderzoek van Van Os tassen en koffers naar zakkenrollerij in de 10 grootste steden van Nederland. Wel kent Amsterdam relatief veel zakkenrollers. Kijkend naar het totale aantal aangiftes, van de 10 grootste steden in Nederland, heeft Amsterdam in zijn eentje een aandeel van 55,5%.

Bijna halvering, maar Amsterdam trekt nog altijd veel zakkenrollers In 2018 is er in Amsterdam 5.257 maal aangifte gedaan van zakkenrollerij. In de 10 grootste steden van Nederland (Almere, Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht) is in totaal 9.465 maal aangifte gedaan. Amsterdam is goed voor 55,5% van deze aangiftes.

2012-2018: Van 9.160 aangiftes in Amsterdam naar 5.257
In de periode 2012 tot en met 2018 nam het aantal aangiftes met 42,6% af. Deze daling is iets kleiner dan bij de gemiddelde daling bij de andere grote steden. Daar ligt de daling gemiddeld op 50,5%.
Meer weten?
Bekijk de resultaten van het onderzoek over zakkenrollen.

Aanpak politie succesvol
‘’De grote daling is mede te danken aan alle aandacht voor preventie, waarbij de politie extra waarschuwt voor nieuwe technieken en tactieken van zakkenrollers’’, aldus Marlous de Ridder, politiewoordvoerder. In Amsterdam is er bijvoorbeeld ook een speciaal zakkenrollersteam opgezet dat wordt ingezet bij grote evenementen waar veel zakkenrollers op af komen. Dit zakkenrollersteam deelt hun kennis ook actief met politie eenheden in andere steden.

Deze aanpak slaat aan, zo blijkt. Afgelopen jaar was de daling in het aantal aangiftes zelfs het grootst. Ten opzichte van 2017 daalde het aantal landelijk aangiftes fors met 26,6%. In Amsterdam was de daling vorig jaar 20,5% (van 6609 naar 5257 aangiftes).

Vragen over diefstal portemonnee
De extra aandacht die de politie vraagt rondom zakkenrollen blijft ook niet onopgemerkt bij winkeliers, zoals Van Os tassen en koffers. Eigenaar Hein van Os: “Onze klanten vragen regelmatig tips om zakkenrollen en skimming te voorkomen. Het beste wat je kunt doen is de portemonnee dicht op het lichaam dragen zodat zakkenrollers er lastig bij kunnen komen. Wil je de portemonnee dragen in een tas, kies dan voor een tas met een rits of klep. Verder adviseren wij portemonnees met RFID-bescherming, waarmee skimmen makkelijk kan worden voorkomen”.