AMSTERDAM - Het is belangrijk om je kinderen te leren om met geld om te gaan. Of je nu zelf veel of weinig geld te besteden hebt: hoe eerder kinderen de waarde van geld leren kennen, hoe beter dat voor ze is. Een manier om kinderen op de juiste manier met geld om te laten gaan, is door ze zakgeld te geven. Maar is dat nu eigenlijk wel zo’n goed idee? In dit artikel gaan we in op waarom je juist wel of juist geen zakgeld zou moeten geven.

Geen zakgeld, want kinderen zijn kinderen
Er zijn genoeg mensen die vinden dat het geven van zakgeld geen goed idee is. Waarom? Zij vinden dat kinderen sowieso niet goed om kunnen gaan met geld en er hoogstwaarschijnlijk alleen maar onverantwoorde dingen mee gaan doen. Ze doen meestal toch alleen maar waar ze zelf zin in hebben. Bovendien: als ze het zakgeld gewoonweg krijgen, hebben ze ook niet de voldoening dat ze er iets voor gedaan hebben. Door bijvoorbeeld te werken, weten kinderen veel beter wat het ze aan tijd en inspanning heeft gekost om dit geld bij elkaar te sprokkelen. Maar goed, tot een bepaalde leeftijd mogen kinderen natuurlijk nog helemaal niet werken. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om je kind thuis kleine klusjes te laten doen zodat ze zo hun eigen zakgeld bij elkaar verdienen.

Wel zakgeld, maar hoeveel?
Zie je het juist wel als erg leerzaam om je kind zakgeld mee te geven, dan kom je op het volgende punt uit. Want hoeveel zakgeld geef je je kind? Dit zal deels afhangen van de leeftijd van je kind, hoeveel geld je zelf te besteden hebt en wat je kind met het verkregen zakgeld moet doen. Het scheelt namelijk nogal als hij of zij er eigen kleding van zou moeten kopen. Het Nibud heeft wel een goede algemene leidraad hiervoor opgesteld.

Laat je kind ook sparen
Verantwoord met geld leren omgaan betekent ook dat je leert om geld te sparen. Het kan daarom slim zijn om voor je kind een bankrekening te openen. Daarop stort jij dan bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks het zakgeld. Of je laat ze hun geld (als ze dat niet meteen hebben opgemaakt) eens in de zoveel tijd via het stortingsapparaat op hun rekening bijschrijven. Weten ze ook meteen hoe dat in zijn werk gaat.

Maak goede afspraken
Volgens het Nibud is het een prima idee om kinderen zakgeld te geven. Maar maak er vooraf wel goede afspraken over. Prik een vast moment waarop je het zakgeld geeft (of overmaakt) en maak duidelijk wat je kind met het geld kan doen en wel en niet mag kopen. En leer ze dat op ook echt op is.

Dus: is zakgeld geven een goed idee? Wij vinden van wel. Maar uiteraard ligt die beslissing nog altijd bij jou als ouder.