AMSTERDAM - IamConnected is een project om senioren digitaal vaardiger te maken. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zitten samen met ouderen achter de pc: zoekmachines, mailen, YouTube, Skype, internet heeft geen geheimen meer voor hen. Ineens kun je dan ook gewoon André van Duin kijken wanneer je maar wil.

Najah (23) is vierdejaars student Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) aan de HvA. Zij zit voor het project IamConnected samen met twee oudere dames achter een tablet. “Ik vind het zó leuk om te doen! Het is interessant om met senioren te praten en om hun verhalen te horen. En mij geeft het veel voldoening als ik anderen blij maak.”

Geduldig

Najah: “In onze klas hoorde ik over het project IamConnected en ik wilde graag meedoen. Uitleggen aan senioren wat je allemaal met een computer kunt doen, het sprak mij aan. Je moet wel geduldig zijn, want je gaat dingen uitleggen die voor een ander niet vanzelfsprekend zijn. Maar dat is voor mij geen probleem. Ik hou van omgaan met mensen. Ik volg niet voor niets de studie SPH.”

Facebook

“Tijdens een kennismakingsgesprek in het buurthuis besprak ik met twee oudere dames wat zij wilden leren. Een van de dames was gewoon erg nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt doen op het internet. Facebook hoefde voor haar niet. Ze had een dochter en een kleindochter, en die zei ze gewoon wel face to face gedag, vertelde ze.”

You Tube

“Een andere dame liet ik zien hoe You Tube werkt. Ik vroeg haar wie haar favoriete artiest was. André Hazes met de vlieger, antwoordde ze. Dat nummer zocht ik dus op. Ik gaf haar de oortjes van mijn I-Phone en ze stráálde. Het was zo ontroerend om te zien hoe blij ze was. En André van Duin. Daar hield ze ook van. Ze viel bijna van haar stoel toen ik haar liet zien dat ze ook gewoon cabaret en sketches kan bekijken. Nu hoeft ze niet meer voor de tv te zitten tot er eens iets leuks voorbij komt.”

Senioren en internet

Senioren - en dan vooral de laagopgeleiden en/of laaggeletterde met weinig geld - zijn vaak onvoldoende digitaal vaardig. Laaggeletterdheid hangt sterk samen met ict-vaardigheden: Van de 55 - 65 jarigen blijkt 21% laaggeletterd te zijn en van de 65-plussers wordt dit percentage op maar liefst 25% geschat. Zij gebruiken geen sociale media en kunnen niet hun financiële zaken online regelen. Dit hoge percentage kan op twee manieren verklaard worden: de vaardigheden lijken af te nemen met de leeftijd, maar ook is het mogelijk dat een deel van de doelgroep vroeger onvoldoende goed onderwijs gehad heeft.

IamConnected

Het project IamConnected is onderdeel van het Rijksprogramma “Tel mee met Taal”, waar verschillende ministeries bij zijn betrokken.. IamConnected is één van de pilotprojecten van de Armoederegisseur van de gemeente Amsterdam. Naast aanleren van digitale vaardigheden is het project ook bedoeld om een sociaal isolement te doorbreken. De studenten organiseren netwerkbijeenkomsten waar deelnemers elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen. Bij de pilot zijn 40 deelnemers en 14 studenten betrokken. Als de pilot succesvol is, wordt gekeken of IamConnected stadsbreed wordt uitgevoerd.

Meer weten en lezen?

Wilt u ook beter leren computeren? Mail dan naar nikki.doorn@amsterdam.nl of a.latour@amsterdam.nl

Zie ook:
www.lezenenschrijven.nl