AMSTERDAM - Wil jij een appartement of woning verhuren in Amsterdam? Dan weet je eigenlijk wel zeker dat je altijd een huurder vindt. De vraag naar woningen en appartementen in Amsterdam is immers groot. Als verhuurder in de hoofdstad zijn er echter een aantal dingen die je moet weten. Daarom hebben wij in dit artikel voor jou op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden wanneer je een woning wilt verhuren in Amsterdam.

Opkoopbescherming in Amsterdam

Vanaf 8 juli 2020 heeft de gemeente Amsterdam de verhuur van nieuwbouw- en gerenoveerde woningen verboden. In het geval van een nieuwbouwwoning betekent dat dus dat je deze alleen nog zelf mag bewonen, en niet meer mag verhuren. Er zijn wel uitzonderingen op dit verhuurverbod. Zo kun je bijvoorbeeld wel een nieuwbouwappartement in Amsterdam blijven verhuren aan je partner, kinderen of andere bloedverwanten in de eerste graad.

Vanaf 1 januari 2023 zijn de regels voor het verhuren van bestaande woningen in Amsterdam ook een flink stuk strenger geworden. Met een "opkoopbescherming" behoedt de gemeente appartementen en woningen met een WOZ-waarde tot € 512.000 voor opkoop door investeerders. In de praktijk betekent dit dat een Amsterdams appartement tot vier jaar na aankoop niet verhuurd kan worden.

Puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel

Als je voor een langere termijn een appartement of woning in Amsterdam wilt verhuren, heb je eerst toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Zodra je deze hebt ontvangen, kun je met behulp van het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel de maximale maandhuur voor jouw appartement berekenen. Dit puntensysteem is te vinden op de huurprijscheck van de Huurcommissie. Vul de benodigde informatie over de woning of het appartement dat je wilt verhuren in en zij tellen automatisch de punten bij elkaar op. Aan deze punten is vervolgens een bedrag gekoppeld.

Blijkt uit deze berekening dat de berekende huurprijs voor een appartement in Amsterdam in 2023 boven de € 808,06 komt? Juridisch gezien is dit dan een geliberaliseerde huurwoning en bepaal je zelf de huurprijs. Is de berekende huurprijs lager dan € 808,06 per maand? In dat geval hebben toekomstige bewoners een huisvestingsvergunning nodig en mag je niet zelf de huurprijs bepalen. Hou je je niet aan de regels? Dan riskeer je een hele hoge boete.

Hulp bij het verhuren van jouw woning in Amsterdam


De huurregelgeving van Amsterdam verandert snel, waardoor het voor huiseigenaren en beleggers lastig is om alle regels bij te houden. Schakel daarom bij het verhuren van jouw appartement of woning bij voorkeur de hulp van een professionele makelaar in. De juiste makelaar kan je precies vertellen wat de mogelijkheden en regels zijn in de huidige Amsterdamse woningmarkt.

Geen idee waar jij een professionele makelaar kunt vinden? Kijk dan eens op vastgoedenco.nl!