AMSTERDAM - De winkeliers in de Beethovenstraat, politie en stadsdeel Zuid gaan nog meer samenwerken bij het voorkomen en aanpakken van winkeldiefstal. Dit betekent onder meer dat zij belangrijke informatie gaan delen via het digitale platform Chainels en de afhandeling van winkeldiefstal gaan uitbesteden aan de ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA).

Compaan Beethovenstraat

Op dinsdag 28 november vond de kick-off plaats van ‘Compaan Beethovenstraat’. Dit is de naam van het publiek private samenwerkingsverband tussen de winkeliers uit de Beethovenstraat, politie en stadsdeel Zuid. De samenwerking werd bekrachtigd met de ondertekening van een overeenkomst.

Voorzitter van bestuurscommissie Zuid, Sebastiaan Capel is blij met de samenwerking: “Weerbaarheid van ondernemers tegen criminaliteit is een speerpunt van ons veiligheidsbeleid. Deze samenwerking zorgt voor een nog veiligere Beethovenstraat, zowel voor de ondernemers als voor het winkelend publiek”.

Chainels

Voor het delen van informatie zal gebruik worden gemaakt van het digitale platform Chainels, waar de ondernemers, het team Veiligheid van stadsdeel Zuid en de politie toegang toe hebben. De informatie die zij delen gaat bijvoorbeeld over notoire daders, een bepaalde werkwijze of een babbeltruc. De methode is ontwikkeld vanuit de behoefte van de betrokkenen partijen om sneller te kunnen schakelen en herhaling van een bepaald delict te voorkomen. Ook wordt via Chainels voor de ondernemers zichtbaar op welke punten de samenwerking effect heeft op het gebied van schoon, heel en veilig.

SODA

Compaan Beethovenstraat gaat ook gebruik maken van SODA. Deze organisatie stelt winkeldieven direct aansprakelijk voor hun daden en neemt winkeliers de afhandeling van winkeldiefstal uit handen. De kosten die hiervoor worden gemaakt worden vergoed. SODA is ontstaan in Osdorp en vooral bekend onder het publiek vanwege het bedrag van € 181,- per delict dat de organisatie in rekening brengt bij winkeldieven.

Compaan Beethovenstraat is het eerste samenwerkingsverband waar deze twee instrumenten (SODA en Chainels) aan elkaar gekoppeld zijn. De ervaringen met deze combinatie worden op de voet gevolgd door andere winkeliersverenigingen in de rest van de stad.