AMSTERDAM - De jury van de Zuiderkerkprijs 2017 had vier thema’s gekozen die de belangrijkste overweging vormen bij het selecteren van de genomineerden. De thema’s zijn: duurzaamheid, inpassing in de buurt, programmatische behoefte en architectuur.

De winnaar van de twintigste Zuiderkerkprijs is daarom:

Wiener & Co van Arons en Gelauff architecten en Heijmans Vastgoed, NIBC. Wiener & Co maakt indruk in alle opzichten. Gedurende de vorige eeuw bevonden zich op deze plek enkele pakhuizen en loodsen van het bedrijf Wiener & Co, vandaar de naam.

Oase in de binnenstad

Blikvangers van Wiener & Co zijn de opvallende gezinswoningen aan de Oostenburgergracht. Deze knipoog naar de voormalige loodsen is flamboyant in zijn vormgeving, maar de jury is van mening dat de zink- en koperkleurige gevelplaten een welkome verbijzondering zijn in deze omgeving.

Via een hek is het binnenterrein te bereiken. De jury is vol lof over deze geraffineerd ontworpen oase in de binnenstad. De natuurlijke materialisatie van het terrein sluit goed aan op de woningen. Het hof wordt aan de waterzijde ontsloten via een steiger, zodat er plek is om te zwemmen of om aan te meren met een boot. Een ware luxe voor bewoners, die er dan ook graag gebruik van maken.

Ook is er aandacht besteed aan het vervallen parkje naast het complex. Het Touwbaanpark is opgefrist en vormt nu een mooiere en veilige plek in de stad.

Juryrapport

Het juryrapport kunt u inlezen.