AMSTERDAM - De gemeente kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject: de Zuiderkerkprijs. Dat gebeurde dit jaar al voor de twintigste keer. De prijs ging naar Wiener & Co van Arons en Gelauff architecten en opdrachtgever Heijmans Vastgoed, NIBC.

Uit het juryrapport: “…Wiener & Co maakt indruk, niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam dat jarenlang heeft gewerkt aan de realisatie van het complex. Het verrassende ontwerp, de volharding van het projectteam, de geslaagde ‘inbreiding’ in de binnenstad, het samenspel van architectuur en landschap en de durf van kopers van papier...”

Hoogwaardige 'poort naar Noord'

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. De winnaar van dit jaar: de Van der Pekbuurt van opdrachtgever Ymere.

Uit het juryrapport: “…In de keuze hebben de hoge kwaliteit van de renovatie en de voorbeeldigheid van de inrichting van het proces de doorslag gegeven. In de combinatie van die elementen is de opdrachtgever erin geslaagd om de waarde van het cultureel erfgoed niet alleen opnieuw zichtbaar te maken, maar vooral ook voor de toekomst te borgen. De Van der Pekbuurt is van een afgeschreven woonwijk veranderd in een hoogwaardige ‘poort naar Noord'…”

Gebouwd in Amsterdam

De juryrapporten en de documentatie van alle het afgelopen jaar in Amsterdam opgeleverde gebouwen zijn terug te vinden in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2016-2017 of op de website www.gebouwdin.amsterdam.nl.