OBDAM - Peter Genyn alias Wheelen Peter, plaatste afgelopen week zijn handtekening onder het contract met Willems Uitgevers, althans, bij haar imprint Sportumi. De Sportbibliotheek der Lage Landen voor het uitbrengen van zijn biografie. Het inspirerende verhaal van een man die zijn handicap oversteeg met doorzettingsvermogen en wilskracht.

Peter Genyn brak op zestienjarige leeftijd zijn nekwervel en kwam in een rolstoel terecht. Tijdens zijn revalidatie kwam hij in contact met rolstoelrugby. Op dat moment een sport die nog in de kinderschoenen stond. Peter en zijn teamgenoten wisten echter opzienbarende successen te boeken, met onder meer een zilveren medaille op het EK van 2003 en een gouden medaille in 2009. In 2013 werd Peter zelfs uitgeroepen tot beste speler ter wereld in zijn categorie.

In november 2013 sloeg het noodlot opnieuw toe. Peter Genyn kwam ten val en liep gecompliceerde breuken aan zijn bovenbeen en heup op. Het vonnis luidde: geen rugby meer. Doorzetter als hij is, startte Peter met wheelen en dát bleek de voorbode van nog veel meer succes. Een reizende ster met als hoogtepunten tot nu toe driemaal goud op de paralympische spelen van Rio en Tokyo.

Peter Genyn zal, tezamen met Karel Michiels, de komende maanden werken aan zijn autobiografie. Karel Michiels wordt beschouwd als de beste ghostwriter van Vlaanderen, met tal van titels op zijn naam.

‘Wheelen Peter’ verschijnt in de tweede helft van mei en mag nu al tot de toptitels van 2022 worden gerekend. Uitgever Raf Willems leerde Peter kennen in de zomer van 2015. Net voor zijn internationale doorbraak. Het contact tussen de twee mannen ontstond doordat Willems destijds, samen met Piet den Boer, het boek ‘Sporthelden met een beperking’ schreef. Een boek vol bijzondere portretten van G-atleten. Willems was direct onder de indruk van Peters’ optimisme en sterke persoonlijkheid. Wat hem altijd bij is gebleven is de reactie van Peter Genyn op het ongeluk dat hem op zijn zestiende overkwam: “Ik bekijk het positief. Je zit daar op de revalidatiedienst en je ziet een kind met een handicap dat veel erger is dan het jouwe. Dan denk je: ik heb geluk gehad.”

Kortom, ‘Wheelen Peter’ wordt een boek waar de inspiratie van afspat en waar menig mens, valide, minder valide of invalide, een voorbeeld aan kan en zal nemen.

Deze bijzondere biografie wordt uitgegeven door Willems Uitgevers en zal in mei van dit jaar verschijnen.