AMSTERDAM - Woensdag 1 november 2017 ontstond op de Marnixstraat ter hoogte van de Q-park-garage/Texaco-pompstation door een gesprongen leiding een groot gat, ook wel 'sinkhole’ genoemd. Dit gat is ontstaan rond de paal van de bovenleiding van de tram, ter hoogte van de parkeergarage/tankstation aan de Marnixstraat. Het stadsdeel werkt samen met GVB, Waternet en Liander aan de werkzaamheden.

Als alles volgens planning verloopt, is rond vrijdag 10 november 2017 het gat in de trambaan en het fietspad gedicht. Op dat moment kan de tram weer over de trambaan rijden en de fietsers over het fietspad. Omwonenden zijn over deze werkzaamheden met een brief geïnformeerd.

Werkzaamheden

De werkzaamheden vinden in principe plaats van maandag t/m zondag tussen 7.00 en 22.00 uur. Het kan helaas voorkomen dat het noodzakelijk is om in de nacht te werken. Wij proberen de hinder zo klein mogelijk te houden.

Zo vinden de komende week werkzaamheden plaats zoals het herstellen van de waterleiding, het aansluiten/herstellen van andere kabels en leidingen, het dichten van het gat, het repareren van het spoor en het herstellen van de bovenleiding.

Bovendien wordt de kademuur bij het gat gestabiliseerd:

  • Er wordt een damwand van ongeveer 40 meter geplaatst bij de kademuur, die de kademuur tegenhoudt. De damwand wordt geplaatst bij de brug over de Marnixstraat ter hoogte van de Lauriersgracht in de richting van de Elandsgracht. De ruimte tussen de kade en damwand wordt opgevuld met zand. Bij het inbrengen van de damwand ontstaat geluidsoverlast. Deze werkzaamheden duren van zaterdag 4 november tot en met dinsdag 7 november.
  • De twee bomen aan de waterzijde tegenover de ingang van het tankstation moeten voor deze werkzaamheden worden gekapt vanwege een verhoogd veiligheidsrisico voor de omgeving.

Omleidingen & stremmingen

  • Woningen en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Parkeerplaatsen aan de Marnixstraat op het deel tussen de Rozengracht en de Elandsgracht zijn tijdelijk niet beschikbaar.
  • Auto's: de rijbaan van de Marnixstraat tussen de Rozengracht en Elandsgracht is afgesloten. De Q-parkgarage blijft bereikbaar via de Nassaukade-Elandsgracht. Dit geldt ook voor het Texaco-tankstation. De omleidingen worden met verkeersborden aangegeven.
  • Fietsers kunnen langs het werk rijden in de richting van de Rozengracht naar de Elandsgracht. De werkzaamheden kunnen enige hinder geven voor de fietser. De fietser komende uit de richting van het Leidseplein wordt omgeleid via de Nassaukade of de Lijnbaansgracht.
  • De voetganger kan langs het werk lopen aan de kant van de Q-parkgarage/Texaco-tankstation.
  • Openbaar vervoer; de tramlijnen kunnen in beide richtingen geen gebruik maken van de Marnixstraat tussen de Elandsgracht en de Rozengracht. Het tramverkeer wordt omgeleid. Kijk voor meer informatie op gvb.nl De Connexxion buslijnen rijden om via de Rozengracht en Nassaukade. De bushalte is tijdelijk op de Nassaukade. Het busstation aan de Elandsgracht/Marnixstraat (Appeltjesmarkt) is niet in gebruik.

Contact

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Bernard Kroeger, telefoonnummer 06 5398 6394 of Peter Wijngaard, directievoerder tijdens het werk, telefoonnummer 06 1364 5545.