AMSTERDAM - De westelijke onderdoorgang van het spoor op de Droogbak van de De Ruijterkade tot de Prins Hendrikkade is ongeveer vijf maanden afgesloten voor al het verkeer. Maandag 8 januari starten de werkzaamheden voor de verdieping van de Westertoegang. Het werk wordt in drie fases uitgevoerd waarin de verkeerssituatie rond het kruispunt Prins Hendrikkade-Droogbak steeds wisselt.

Dit zijn de eerste werkzaamheden van project De Entree. De centrumkant van Amsterdam Centraal krijgt een nieuwe inrichting met minder auto’s, meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer water. Prettig, veilig en goed bereikbaar voor omwonenden, reizigers en bezoekers. De werkzaamheden duren ongeveer 5 jaar.

Wat gaat er gebeuren?

  • De verdieping van de Westertoegang is nodig om de route via de Droogbak geschikt te maken voor vrachtwagens en bussen. Straks is deze weg vanaf de De Ruijterkade namelijk de enige manier voor bestemmingsverkeer om in het centrum te komen. Doorgaand autoverkeer rijdt in de toekomst niet meer aan centrumzijde langs het station rijden, maar aan de IJ-zijde.
  • Er worden 16 bomen gekapt die helaas in de weg staan voor de nieuwe inrichting. Deze komen later op iets andere plekken terug in het gebied.
  • Het kruispunt Droogbak-Prins Hendrikkade-Singel wordt helemaal opnieuw ingericht.

Wanneer?

Van maandag 8 januari tot en met eind mei 2018 zijn de normale werktijden doordeweeks van 07.00 tot 19.00 uur. Voor betonwerkzaamheden gaan we vanaf half maart doordeweeks van 07.00 tot 22.00 uur aan het werk en op zaterdag van 7.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer

  • Auto’s: de westelijk doorgang onder het spoor door op de Droogbak is vijf maanden afgesloten voor al het tussen de De Ruijterkade tot de Prins Hendrikkade. Doorgaand verkeer wordt omgeleid. Ook voor bestemmingsverkeer zijn er stremmingen en omleidingen. Meer informatie over de bereikbaarheid
  • Fietsers: omleiding van en naar de De Ruijterkade via de westelijke doorgang onder het spoor, aan de kant van het Stationsplein. Omleiding op de Prins Hendrikkade via de onderdoorgang van/naar de Haarlemmerstraat.
  • Voetgangers: van 8 januari t/m 13 februari omleiding aan de noordkant van de Prins Hendrikkade via de doorgang onder het spoor richting Nieuwendijk. Van 14 februari t/m 15 maart werken we ook aan de stoep. Woningen en bedrijven blijven via loopvlonders bereikbaar.

Let op!

Er is geluidshinder en enige trillingshinder. Werkzaamheden die wat meer geluidshinder geven, voeren we na 09.00 uur uit.

Contact

Voor vragen over het project kunt u vanaf 8 januari mailen naar deentree@amsterdam.nl of telefonisch contact opnemen met het omgevingsteam op 020 – 398 11 31 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur).

Bekijk meer informatie over de werkzaamheden en planning Westertoegang