AMSTERDAM - Jongeren uit de flats Gravestein en Geldershoofd zijn sinds vorig jaar actief om hun omgeving leefbaarder te maken.

Ze komen bij elkaar en maken foto’s van afval op verkeerde plekken, houden prikacties en spreken volwassenen en jongeren in de buurt aan op hun gedrag. Hierin worden ze begeleid door twee moeders uit Geldershoofd en Gravestein.

Te gast bij het stadsdeel

Op 20 december was een kleine groep van de in totaal twintig Juniors te gast bij Bas van Spréw, de stadsdeelsecretaris van Zuidoost. Ze kregen een rondleiding door het kantoor en overhandigden hun zelfgemaakte schilderij aan de stadsdeelsecretaris. Het schilderij met daarop de handen van de G&G Juniors staat symbool voor hun samenwerking om de buurt prettiger te maken. Bas van Spréw vond het prachtig: “Dit komt op mijn kamer te hangen, naast het kunstwerk van de bekende en talentvolle Surinaamse kunstenaar Michael Tedja. Zo mooi vind ik dit.”

Wensenlijst

De Juniors waren er ook om ‘zaken’ te doen. Zo vertelden zij aan Bas van Spréw waar ze tegenaan lopen en wat ze nog willen veranderen. Dit is hun wensenlijstje voor het nieuwe jaar: vaker vuilophaal; meer prullenbakken en glasbakken, geen glas op de speelplaats en geen duivenpoep op de speeltoestellen; voorlichting over afval op school; met elkaar zorgen dat de omgeving schoon wordt en schoon blijft. De stadsdeelsecretaris heeft zijn medewerking toegezegd en wacht op de uitnodiging van de Juniors om eens een kijkje bij hen te komen nemen. Goed voorbeeld doet goed volgen.