AMSTERDAM - Je draait er aan en er komt water uit. We denken eigenlijk niet na bij het gebruik van kranen. Het is iets wat zo vanzelfsprekend is, dat je eigenlijk nooit zo stilstaat bij de verschillende kranen die er zijn. Behalve dan wanneer je een nieuwe badkamer krijgt of kiest voor een nieuwe keuken.


De matzwarte kraan is het helemaal dit jaar
Pas dan vallen de schellen je van de ogen en ontdek je hoeveel verschillende soorten kranen er zijn. Want ook als het om kranen gaat heb je knopen door te hakken tegenwoordig. Het besef dat je met een mooie kraan het verschil kunt maken is bij iedereen doorgedrongen. Zo is de matzwarte kraan tegenwoordig bijvoorbeeld hip. En dat had niemand een jaar of tien geleden kunnen bedenken. De kranen zijn beeldbepalend geworden. Ze horen er helemaal bij.


De bekende mengkraan kent iedereen
Je hebt diverse soorten kranen; van de bekende wastafelkranen in de badkamer en de hand mengkranen in de keuken. Verder is de thermostaatkraan nog steeds een van de meest gebruikte kranen. De mengkraan heeft twee knoppen. De ene zorgt voor koud water en de ander voor heet water. Doe je ze samen en dus tegelijk open dan kun je precies die temperatuur mengen die jij voor jouw activiteit nodig hebt. En soms is dat heet water, soms gebruik je liever lauw water.


Temperatuur wordt geregeld via ingebouwde thermostaat
De bekende thermostaat kraan regelt de temperatuur via de ingebouwde thermostaat. Doorgaans vind je twee knoppen; een voor de hoeveelheid water en de ander voor de temperatuur van het water. Je hebt ondertussen overigens ook kranen met slechts een greep of knop. Zet je die in precies de juiste stand, dan heb je de voor jou perfecte hoeveelheid water van precies de gewenste temperatuur.