AMSTERDAM - In de week van 9 tot en met 15 oktober 2017 vinden er allerlei activiteiten plaats die in het teken staan van Veiligheid. Op landelijk niveau zetten partijen zich in om veiligheid onder de aandacht te brengen. Allerlei veiligheidsonderwerpen komen aan bod. Ook in Amsterdam Zuid worden er extra activiteiten georganiseerd met als doel het bewust en weerbaar maken van ondernemers en bewoners.

Veiligheid in de Ferdinand Bolstraat

De aftrap van de Week van de Veiligheid begint in stadsdeel Zuid al op zaterdag 7 oktober 2017. Tussen 10:00 uur en 17:00 uur strijkt het Mobiele Onderkomen, een tijdelijke politiepost, neer op het Picoplein in de Ferdinand Bolstraat voor een "meet and greet" met ondernemers, bewoners en bezoekers.

Met de “meet en greet” willen politie en het stadsdeel zoveel mogelijk ondernemers, bewoners en bezoekers bewust maken van veiligheidsrisico’s en hen stimuleren om met hele eenvoudige middelen zich te beschermen. De maanden erna zal het Mobiele onderkomen ook neerstrijken op andere plekken in stadsdeel Zuid.

Herken verdacht gedrag

Hoe herkent u verdacht gedrag? En hoe moet u dan handelen? Op 9 oktober weten bewoners en ondernemers van en rond de Achillesstraat antwoord op die vragen. Zij krijgen dan een workshop van de politie, door middel van allerlei praktische veiligheidstips kunnen zij direct aan de slag. Daarnaast zullen ondernemers en bewoners zich verenigen in een Whatsapp-groep om elkaar snel en duidelijk te kunnen waarschuwen voor criminelen, overlast of voor onveilige situaties. Het is een samenwerkingsverband om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te vergroten.

Lancering stedelijke campagne bedrijfsovervallen

De gemeente Amsterdam start op dinsdag 10 en woensdag 11 oktober een stedelijke preventiecampagne overvallen. De lancering vindt plaats in de Ferdinand Bolstraat, Gerard Doustraat en op het Gerard Douplein.

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis die voor betrokken ondernemers vaak grote financiële- en emotionele gevolgen heeft. Gelukkig kunnen ondernemers maatregelen nemen om de kans op een overval te verkleinen.

Voorlichters zullen ondernemers bezoeken om ze te informeren over hoe men de kans op een overval kan verkleinen. De voorlichters overhandigen een pakket met handige tips en gadgets. De campagne zal daarna over andere delen in de stad uitgerold worden. Kijk voor meer informatie op voorkomeenoverval.nl/tientips.

Kijken door de bril van een crimineel

Hoe eenvoudig is het om bijvoorbeeld iets te stelen in een winkel? Op dinsdag 10 oktober krijgen de ondernemers op het Gelderlandplein en winkelgebied Rooswijck hier antwoord op. In de afgelopen periode zijn “secret scanners” ingezet in deze winkelgebieden. Dit zijn professionals die undercover een onderneming bezoeken en deze beoordelen op veiligheidsrisico’s. Door middel van camera’s filmen zij zowel goede als kwetsbare situaties. Als de mogelijkheid zich voordoet nemen ze een artikel mee. Op 10 oktober vertellen de professionals wat zij hebben ervaren in de winkelgebieden. De ondernemers krijgen de “geleende” artikelen terug. Daarnaast krijgen zij ook feedback en praktische tips. Bewustwording is het voornaamste doel. Stadsdeel Zuid, politie, en ondernemers vinden het voorkomen van criminaliteit belangrijk en werken daarom samen om dit tegen te gaan.

Heeft u ook interesse voor een secret scan in uw winkelgebied, meld dit dan bij uw winkelstraatmanager of via veiligheid.SDZ@amsterdam.nl.

Informatieavond criminele ondermijning

  • Woensdag 11 oktober
  • van 18:00 tot 21:00
  • Rosarium, Amstelpark 1, 1083 HZ Amsterdam

Een brand die uitbreekt in een illegale wietplantage en overslaat naar de bloemenwinkel eronder. Een café wordt beschoten omdat klanten er obscure zaken bespreken, zonder medeweten van de eigenaar. Het zijn voorbeelden van criminele ondermijning, wanneer de onderwereld en de bovenwereld met elkaar mengen.

Om ondernemers weerbaarder te maken tegen deze vorm van criminaliteit, wordt 11 oktober een informatieavond georganiseerd voor alle ondernemers van stadsdeel Zuid. Misdaadjournalist van het Parool, Paul Vugts is uitgenodigd als gastspreker voor een lezing over ondermijning. Het doel van het symposium is om zoveel mogelijk bewustwording te creëren en de weerbaarheid van ondernemers te vergroten. Er worden tips gegeven hoe je als ondernemer kunt voorkomen dat je onbewust in aanraking komt met de onderwereld.

Meld je aan voor de informatieavond.

Gastheren en gastvrouwen in De Pijp

Om de overlast van dak –en thuislozen in de Oude Pijp tegen te gaan wordt er extra toezicht ingezet. Daarnaast wordt er tot het einde van het jaar gebruik gemaakt van gastheren en gastvrouwen. Zij zullen mensen aanspreken op hun gedrag in de openbare ruimte. Denk daarbij aan fietsers op de stoep, bedelen of drinken op locatie waar dit niet is toegestaan. Samen met ondernemers uit de Oude Pijp wordt hier invulling aangegeven.