AMSTERDAM - Je hebt vast wel eens gehoord van kunststof, alleen vraag je jezelf misschien af waar kunststof wel niet allemaal voor gebruikt wordt. Het is namelijk een veel voorkomend materiaal wat ook veel in de bouw gebruikt wordt, daarnaast is het ook toe te passen binnen een huishouden. Daarom kan het interessant zijn om te weten te komen hoe je het eventueel zelf kunt toepassen. In deze blog gaan we een aantal mogelijkheden bespreken als het gaat om kunststof.

Wat is kunststof?

Kunstof is een materiaal wat gemaakt is van een soort plastic, kunststof staat ook bekend onder een andere naam namelijk plexiglas. Kunststof is een plastic welke voornamelijk helder van kleur is, daarnaast wordt er ook gezegd dat het zo sterk is als metaal. Deze combinatie maak het een perfect matriaal voor in de bouw, ook voor het gebruik in en om het huis. Als het gaat om kunststof heb je ook meerdere verschillende soorten, bijvoorbeeld standaard kunststof platen, flexibele kunststof platen en ook bijvoorbeeld kunststof buizen. Je kunt dus alle kanten op met kunststof.

Waar wordt kunststof voor gebruikt?

Kunststof is door de helderheid en de stevigheid eigenlijk een vervanger voor glas, zo kun je bij bepaalde constructies met veel licht doorlaat kunststof tegen komen in plaats van glas. Kunststof is namelijk ook veel gebruiksvriendelijker dan glas. Zo wordt er bijvoorbeeld voor het maken van een carport gebruik gemaakt van kunststof in plaats van glas. Ook voor het maken van doorzichtige leidingen wordt kunststof gebruik, omdat het veel minder breekbaar is dan glas. Een voordeel van kunststof tegenover glas is ook, dat kunststof te herstellen is wanneer het kapot gaat. Wanneer glas kapot gaat is de kans veel groter dat je een volledig nieuw raam nodig hebt bijvoorbeeld.

Polycarbonaat kanaalplaten
Naast de standaard doorzichtige kunststof platen heb je ook polycarbonaat kanaalplaten, deze platen worden gebruikt voor de carport wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van golfplaten. Door de kanalen die aanwezig zijn in deze platen zijn ze makkelijker te buigen, wat heel handig is voor wanneer je een gebogen overkapping aan het maken bent. Door deze kanalen zijn de platen wel minder lichtdoorlatend, wat voor een carport misschien wel beter is. Hoe minder zonlicht er op de auto komt hoe beter dat is voor de lak, wanneer de auto alleen maar in de zon staat is de kans groter dat de lak van de auto verweerd.