Slechthorendheid ontstaat vaak geleidelijk. Veel mensen merken in eerste instantie niet dat hun gehoor achteruitgaat. Of ze schuiven het af op achtergrondgeluid of vermoeidheid. Toch is het herkennen van de eerste tekenen van gehoorverlies belangrijk, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter je klachten kunt beperken en levenskwaliteit behoudt.
De meest voorkomende eerste signalen
Vraag jij je weleens af of het met je gehoor nog goed zit? Bekijk dan eens de volgende lijst met eerste signalen van slechthorendheid, om te beoordelen of het tijd is om actie te ondernemen.
1. Je vraagt vaker om herhaling
Merk je dat je vaak aan mensen vraagt om iets dat ze zeggen nog eens te herhalen? Of hoor je jezelf wel heel vaak vragen: ‘Wat zeg je?’ Dit kan een teken zijn dat je gehoor minder scherp wordt. Vooral bij groepsgesprekken of op drukke plekken valt dit op.
2. Gesprekken in rumoerige omgevingen zijn lastig te volgen
In een restaurant, op een feestje of op kantoor merk je misschien dat je moeite hebt om anderen te verstaan, terwijl je vroeger zonder problemen gesprekken kon volgen. Dit komt doordat achtergrondgeluid moeilijker te filteren is als je gehoor achteruitgaat.
3. De televisie of radio staat harder
Klagen je huisgenoten of buren dat het geluid van de tv wel erg hard staat? Dit kan een duidelijk signaal zijn van gehoorverlies. Vaak merk je zelf niet dat het geluid harder moet om alles goed te kunnen volgen, maar de mensen in je omgeving wel.
4. Je hoort geen hoge tonen meer
Slechthorendheid begint vaak met het verliezen van gevoeligheid voor hoge tonen. Denk aan het fluiten van vogels, piepjes van apparaten of het zachte stemgeluid van kinderen. Deze vallen dan minder op of verdwijnen volledig uit je waarneming.
5. Je vermijdt sociale situaties
Als gesprekken inspannend worden en je je vaak buitengesloten voelt, kan dat ertoe leiden dat je sociale gelegenheden uit de weg gaat. Dit kan zelfs leiden tot gevoelens van eenzaamheid of frustratie.
Hoe herken je het verschil tussen tijdelijk en blijvend gehoorverlies?
Er zit verschil tussen tijdelijk en blijven gehoorverlies. Tijdelijk gehoorverlies kan ontstaan door bijvoorbeeld een oorontsteking of verstopping door oorsmeer. Ook na een (te) luid concert kan je gehoor tijdelijk slechter zijn. Meestal herstelt je gehoor zich dan vanzelf. Bij blijvend gehoorverlies is er vaak sprake van slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Dit is een natuurlijk proces dat vaker voorkomt bij het ouder worden, maar ook jongere mensen kunnen ermee te maken krijgen.
Wat kun je doen als je slechthorendheid vermoedt?
Allereerst: negeer de signalen niet. Gehoorverlies is goed te behandelen, maar dat begint bij erkennen dat er iets aan de hand is. Een hoortest is eenvoudig en geeft direct inzicht in je gehoor. Bekijk hier de website van Audika om een gratis hoortest in te plannen of meer informatie te vinden over de verschillende vormen van gehoorverlies en over behandeling op maat. Audika biedt professionele begeleiding, vaak zonder verwijzing van een arts, via vestigingen door het hele land. Uit onderzoek blijkt dat onbehandelde slechthorendheid samenhangt met een verhoogd risico op geheugenproblemen en mentale vermoeidheid. Door gehoorverlies vroegtijdig aan te pakken, verklein je deze risico’s en blijf je actiever en socialer.