AMSTERDAM - Kerst komt er weer aan, en er verstrijkt weer een jaar. Er is een eind maar ook weer een nieuw begin. En natuurlijk weten wij ook wel dat u niet gek of mesjogge bent.

Zo zal een Amsterdammer nooit échte kaarsjes in de boom branden, géén vuurwerk afsteken in de buurt van Artis, lege champagneflessen niet náást de glasbak zetten en altijd ruim baan maken voor hulpverleners als er iets gebeurt. Maar aan de andere kant: goeie adviezen kunnen niet vaak genoeg worden herhaald. Daarom hier – zoals elk jaar weer - onze beste adviezen, tips en weetjes. Wij wensen u een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar!

Namens de brandweer
Hoewel er nog maar weinig mensen zijn die échte kaarsjes aansteken in de kerstboom, moet je nog steeds goed opletten. Een boom blijft nu eenmaal brandbaar.

Wist u dat:

  • U het beste de kerstboom in de verste hoek vanaf de deur kunt zetten? Zo kunt u namelijk bij een brandende boom toch nog de deur uit.
  • U de kluit onder de boom dagelijks water moet geven? Dat vindt de boom fijn, en een vochtige boom is minder brandbaar.
  • U beter de onderkant van een kaars niet kunt opleuken met een kerstversiersel van papier, karton of dennetak. Want: glaasje op, kaarsje op = brandgevaar!
  • Kunstkerstbomen brandveiliger zijn dan natuurlijke bomen?

Zie: www.brandweer.nl

Respecteer de boom
De boom was mooi en wij bedanken hem/haar voor het schitterren! Als u de de versiersels verwijdert en de boom respectvol dumpt op de juiste plek, kan gemeente er ook nog wat mee. Bomen worden namelijk duurzaam verwerkt en gebruikt om groene energie op te wekken en compost van te maken. Vanaf 2 januari worden er in Amsterdam weer twee weken lang kerstbomen opgehaald.

Oprotjes
Heeft u last van vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de toegestane tijden (namelijk op Oudejaarsavond van 18.00 tot 02.00 uur) dan belt u met 14 020. Of u vult een een online formulier in. Bij levensbedreigende sitauties belt u natuurlijk meteen de politie. Vermoed u dat er illegaal vuurwerk is opgeslagen dan belt u de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Zie: Melding maken

Denk om dichte deuren
Op maandag 25, dinsdag 26 december 2017 en maandag 1 januari 2018 zijn alle Stadsloketten van de gemeente Amsterdam dicht. Ook de Stadsbank van Lening, Bureau Gevonden Voorwerpen, het Fietsdepot en de Afvalpunten zijn gesloten.
Zie: Openingstijden

Parkeren gratis, behalve….
Met kerst en op 1 januari parkeert u gratis, behalve in stadsdeel Centrum, Zuidoost, op het NDSM-terrein in Noord en in het Diemerpark. In stadsdeel Centrum moet u op feestdagen betalen van 12.00 tot 24.00 of 04.00 uur (zoals op een zondag). Zuidoost
In stadsdeel Zuidoost betaalt u op feestdagen van 12.00 tot 21.00 uur. In stadsdeel Noord betaalt u op de NDSM-werf op feestdagen van 09.00 tot 23.00 uur.
Zie: Parkeren

Zak naar buiten
Ieder stadsdeel heeft andere regels en tijden voor het buiten zetten van huisvuil rondom de feestdagen. Kies uw stadsdeel voor meer informatie.
Zie: Afval

Haal een zak
Vanaf 21 december kunt u speciale vuurwerkafvalzakken ophalen bij alle officiële vuurwerkverkooppunten, afvalpunten, stadsdeelwerven en stadsloketten. Deze zakken kunt u na het vuurwerk vullen met de resten en aanbieden bij het huisvuil. Uit het vuurwerkafval kan plastic en papier worden gemaakt!

Knallen op de kop van Java
Dit jaar is er om twaalf uur een spetterende vuurwerkshow op de Kop van Java. U kunt het vuurwerk bekijken vanaf vanaf het Javaeiland en de Jan Schaeferbrug. Het thema is ‘Amsterdam UNITE’ en heeft te maken met de 180 nationaliteiten die in Amsterdam samenleven.

Gewond?
Niet dat we er bij voorbaat vanuit gaan dat er iets mis gaat met de jaarwisseling, maar gaat het wél mis, dan is de EHBO hier:

  • Dam: Rokin bij de fontein (nr. 9)
  • Nieuwmarkt: politiebureau Keizerstraat 3
  • Leidseplein: politiebureau Lijnbaansgracht 219
  • Rembrandtplein: ter hoogte van de Bakkerstraat

Busje komt zo
Op 31 december rijdt er rond en vanaf 20.00 uur tot 1 januari 1.30 uur géén openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro). Na 1.30 uur start het OV-nachtnet weer. Connexxion rijdt de hele nacht. De pont naar de Buiksloterweg vaart de hele nacht, behalve tijdens de vuurwerkshow. Het Centraal Station wordt vanaf 20.00 uur gesloten. Kijk voor de exacte tijden op de website van GVB of Connexxion.

Afgesloten
In en rond het centrum zijn op oudjaarsavond verschillende wegen afgesloten of alleen beschikbaar voor bestemmingsverkeer:

Vanwege de vuurwerkshow op de Kop Java is de Jan Schaeferbrug en Kop van Java van 21.00 tot 1.00 uur afgesloten. De Noordwal van 23.00 tot 1.00 uur.

Meer lezen?
Alles wat u moet weten