AMSTERDAM - Bitcoin halving: wat is dit precies en welke gevolgen heeft het voor de waarde van de bitcoin? De prijzen van bitcoin en andere altcoins zoals ethereum, cardano, shiba inu en vele andere crypto’s schommelen sterk. Nog altijd is de bitcoin de meest dominante cryptomunt. Hierdoor beïnvloedt de prijs van bitcoin ook het gevoel in de markt en dus de prijzen van andere cryptocurrencies. Ook andere economische omstandigheden in de wereld, zoals oorlog, inflatie en schaarste op het gebied van grondstoffen kunnen de koersen beïnvloeden. Toch zijn er bepaalde mechanismen in de wijze waarop bitcoin geprogrammeerd is, die ervoor zorgen dat bitcoin op de lange termijn waarschijnlijk in waarde zal stijgen. Eén van die factoren die de bitcoin koers kan bepalen is de bitcoin halving.

Wat is halving?

Om uit te leggen wat halving is, is het eerst goed om te weten hoe bitcoins tot stand komen. Bitcoin is zo geprogrammeerd dat er in totaal ongeveer 21 miljoen bitcoins in omloop kunnen komen. Miners zorgen voor de verificatie van bitcoin-transacties en voegen deze toe aan de blockchain. Dit vraagt veel rekenkracht van de computers die hiervoor ingezet worden. Miners maken dus behoorlijke kosten op het gebied van energie en apparatuur, maar zorgen hiermee dat het netwerk betrouwbaar blijft. Hier ontvangen ze een vergoeding voor, een zogenaamde block reward. Op dit moment is de block reward 6,25 btc. Ongeveer iedere vier jaar halveert de block reward. Men schat dat de volgende halving in 2024 gaat plaatsvinden.

Hoe beïnvloedt btc halving de prijs?

Over hoe de btc halving de prijs beïnvloedt, verschillen de meningen. In 2012 vond de eerste halving plaats, en een jaar later bereikte de munt een hoogtepunt. Ook in 2017, een jaar na de tweede halving was dit het geval. In 2020 volgde de huidige halvering van de beloning voor miners, die inderdaad ook weer gevolgd werd door een behoorlijke waardestijging en all time high het jaar daarop. Hoe komt dit? Een groot deel van de beloning wordt door miners van bitcoin verkocht om de kosten van het minen te dekken. Als die beloning minder wordt, worden er ook minder bitcoins aangeboden. Wanneer de vraag naar btc groot blijft, kan dit een prijsstijging tot gevolg hebben.

Halving en crypto-koersen

Toch is halving van crypto niet de enige factor die de prijs bepaalt. Ook de mate waarin btc en andere crypto’s in de toekomst worden geaccepteerd en gebruikt, zal een rol gaan spelen bij de waardeontwikkeling. Ook kan het zijn dat andere cryptomunten op de lange termijn een groter marktaandeel zullen innemen, bijvoorbeeld omdat ze minder rekenkracht en daardoor energie vragen. Kortom: halving is één van de vele factoren die op de langere termijn de koers van btc kunnen bepalen. Het is in ieder geval iets om rekening mee te houden als je overweegt om btc te kopen als investering op de middellange termijn.