De coronacrisis lijkt elke branche momenteel wel te raken. En zo wordt ook verwacht dat deze crisis een grote impact zal hebben op de huizenmarkt. Hoewel er op dit moment nog geen daling is te zien in de huizenprijzen, wordt er vanuit gegaan dat dit in de toekomst wel zal komen. Wij bespreken meer ontwikkelingen over de Amsterdamse huizenmarkt.

De enorme vraag zet nog door

Voornamelijk de laatste 3 jaar was er een enorm hoge vraag naar woningen op de huizenmarkt. Zowel voor bestaande, als voor nieuwbouwwoningen. Dit heeft in de laatste jaren geleid tot veel projecten voor nieuwbouw in Amsterdam en enorme stijgingen in de huizenprijzen.

Doordat op dit moment de economie voor veel industrieën zo goed als stil is komen te liggen, is het dan ook een normale gedachte dat, dat ook voor de huizenmarkt zal gebeuren. Maar de cijfers laten op dit moment nog een ander beeld zien. Zo zijn de huizenprijzen, in Nederland en in Amsterdam, ondertussen nog verder doorgestegen.

Deze stijging komt doordat er nog enorm veel mensen zijn die nog steeds graag een huis willen kopen, en juist nu hun kans zien om eventueel een woning te vinden. Zo zagen banken de laatste maanden juist het aantal hypotheekaanvragen nog toenemen en zien voornamelijk veel starters nu juist een kans om eventueel een woning te kunnen kopen.

Hoe zal het zich verder ontwikkelen

Hoe deze ontwikkeling het komende jaar of de komende jaren verder zal gaan kan niemand zeggen. De verwachting is dat de groei de komende maanden nog wat verder door zal zetten, maar dat er een grote kans is dat dit in het jaar 2021 om zal draaien en er een kans bestaat dat de huizenprijzen zullen dalen. De impact van de crisis zal economisch nog een lange tijd grote gevolgen hebben en dat is niet zomaar opgelost.

Toch is er nog niks zeker en zal er de komende tijd en de komende jaren moeten blijken hoe alles zich verder ontwikkeld. Deze crisis heeft namelijk een compleet andere aard dan de crisis van 2008. Daar raakte de crisis de woningmarkt direct, wat hier compleet anders in elkaar zit. Lees bijvoorbeeld meer in dit Amerikaanse artikel over de verschillen tussen de huidige crisis en die van 2008. Als woningzoekende is het slim om alle ontwikkeling goed in de gaten te houden en te kijken wat er op de markt gebeurd.

Amsterdam zelf is en blijft een zeer gewilde markt voor woningen. Mocht het gebeuren dat de huizenprijzen dalen dan zullen er altijd nog genoeg potentiële kopers zijn, die zijn geïnteresseerd in het kopen van een woning in Amsterdam. En wanneer woningen snel worden verkocht dan is er weinig aanleiding voor verkopers om de prijs omlaag te brengen. Het is daarom erg lastig om te speculeren naar de effecten van deze crisis op de huizenmarkt in deze stad.