AMSTERDAM - Louis Andriessen (1939) is Nederlands grootste levende componist. In 2019 wordt hij 80, reden voor het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ om hem in mei 2019 te eren met een vierdaags Andriessen Festival. Als warm-up voor dit festival organiseren het Muziekgebouw en ensemble Asko|Schönberg op 10 maart 2019 een concert met talkshow onder de noemer Schatkamer, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de geweldige muziek van Andriessen.

Componist Louis Andriessen heeft internationaal een grote reputatie: hij schiep een ontzagwekkend oeuvre en was docent van een hele generatie vooraanstaande hedendaagse componisten. Met zijn boezemvriend dirigent Reinbert de Leeuw deelt hij een rijk en roerig muzikaal leven. In deze Warm-Up openen Asko|Schönberg en De Leeuw de schatkamer met zijn werk. Daarnaast zijn er archiefbeelden en interviews met Reinbert de Leeuw en Louis Andriessen zelf. Zo leren we de muziek van Andriessen, zijn duidelijke meningen én zijn gevoel voor humor beter kennen. Presentator is Coen Verbraak, bekend van tv-programma Kijken in de Ziel.

Asko|Schönberg speelt zijn composities Zilver (1994) voor ensemble, Gesprek (2012), dat Andriessen samen met componist Martijn Padding schreef en Blokken (1966), een van de weinig grafische partituren van Andriessen. Deze Warm-Up (entree €18,50 p.p.) vormt een bliksemintroductie op Louis Andriessen als opmaat naar het Andriessen Festival dat van donderdag 23 t/m zondag 26 mei 2019 plaatsvindt in het Muziekgebouw.

Schatkamer
Deze avond is tegelijkertijd de eerste editie van een nieuwe reeks Schatkamer, waarin Asko|Schönberg samen met interessante gastsprekers het publiek meeneemt op een reis naar de parels uit de 20e-eeuwse muziek. In elke editie van Schatkamer staat een andere componist centraal. Aan de hand van live muziek, video- en audiofragmenten en interviews bekijken we waarom zijn/haar muziek zo belangrijk is en waarom deze nog steeds relevant is.


Zondag 10 maart 2019 / 20.15 uur

WARM-UP ANDRIESSEN FESTIVAL

DE SCHATKAMER. Concert met talkshow over Louis Andriessen


Programma:

Louis Andriessen Zilver

Louis Andriessen en Martijn Padding Gesprek

Louis Andriessen Blokken

Fragmenten uit Louis Andriessens De Materie en Hout


Uitvoerenden:

Asko|Schönberg

Reinbert de Leeuw dirigent

Coen Verbraak presentator, in gesprek met Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw


Informatie en kaarten (€ 18,50/€ 15,00 reductie) via www.muziekgebouw.nl/andriessen