AMSTERDAM - Robots nemen in de toekomst al ons werk over, is een doembeeld dat enkele decennia geleden al rondging. Dat is natuurlijk schromelijk overdreven in de zin dat robots zeker niet al ons werk kunnen overnemen. Ten eerste zijn er een hoop taken die een robot niet zou kunnen overnemen, en daarnaast is het ook nog zo dat er ook weer mensen nodig zijn om ervoor te zorgen dat een robot goed zijn werk blijft doen. Maar het is wel zo dat het voor productiebedrijven in de regio Amsterdam erg interessant kan zijn om te investeren in robotarmen om een deel van het productiewerk over te nemen. We geven een aantal redenen waarom dat zo is.

Robots doen hun werk altijd op dezelfde manier

Een mens is geen machine. Daarom is hetgeen een mens doet of produceert nooit honderd procent consistent. Dat probleem heb je niet met een robotarm, want die doet altijd het werk op dezelfde manier. Daar is hij immers voor geprogrammeerd. Voor fabrikanten is het zeker een upgrade als ze de consistentie van hun producten kunnen verbeteren en door het constante en nauwkeurige werktempo van de robot hun productie kunnen vergroten.

Robots verzuimen niet en ontvangen geen salaris
Eén van de grootste doornen in het oog van werkgevers, is ziekteverzuim onder medewerkers. Dat kost Nederlandse organisaties jaarlijks bij elkaar miljarden euro’s voor werk dat niet geleverd wordt. Een robot kan natuurlijk kapot gaan, maar hij kan ook weer op korte termijn gerepareerd worden. Daarnaast ontvangt een robot natuurlijk ook geen salaris, dus zelfs als hij tijdelijk niet functioneert is er geen sprake van doorlopende loonkosten.

Robots klagen niet dat ze voortdurend hetzelfde werk moeten doen
Een menselijke arbeidskracht is ook maar een mens met gevoelens en ambities. De meesten van ons willen zich graag ontwikkelen en vinden het niet prettig om jarenlang dag in, dag uit exact hetzelfde te moeten doen. Dat leidt er steeds vaker toe dat mensen het na een paar jaar wel gezien hebben en op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Een robotarm heeft geen ambities of gevoelens en staat tot het einde van zijn leven zonder te klagen tot beschikking van het bedrijf.

Een robot kan 24 uur per dag werken

Een volledige werkdag voor een menselijke arbeidskracht bestaat meestal uit 8 werkuren. Het is niet verantwoord om een mens veel langere diensten dan dat te laten draaien, en daar zitten ook wettelijke beperkingen op. Een robotaram heeft geen CAO en kan gewoon 24 uur per dag zijn werk uitvoeren voor het bedrijf zonder noodzakelijke rustmomenten.

Ook voor kleinere bedrijven toegankelijk
Vandaag de dag is het niet meer zo dat alleen grote, rijke bedrijven zich een robot kunnen veroorloven. Sterker nog, collaboratieve robots (cobots) voor kleine en middelgrote fabrikanten zijn het snelst groeiende segment in de robotica-industrie. Hiermee kunnen ook kleine en middelgrote fabrikanten kosteneffectieve automatiseringsgereedschappen gebruiken om te kunnen blijven concurreren, zelfs als de productie sterk wisselend of van klein volume is. Dat gaat echter niet per se ten koste van arbeidsplaatsen, omdat cobots samenwerken met menselijke arbeidskrachten.

In de productie is het dus zeker denkbaar dat robotarmen werk van mensen gaan overnemen. Maar dat gaat niet altijd per se gepaard met het schrappen van veel arbeidsplaatsen. Sommige robots werken samen met mensen. Daarnaast zorgen robots zelf ook weer voor nieuw werk, omdat ze onderhouden en gecontroleerd moeten worden.