AMSTERDAM - Wellicht het meest populaire programma op televisie is momenteel toch wel ‘Kopen zonder kijken’. Daar zijn we stellen die graag een huis willen kopen, maar om de één of andere reden daar zelf nog steeds niet in geslaagd zijn. In het programma geven de stellen al hun geld aan de makelaar, aannemer en designer van ‘Kopen zonder kijken’ om een huis te kopen.

Afgezien een inzicht in de ernstig onder druk staande huizenmarkt, krijgen we, als we meelopen met Alex de makelaar en Bob de aannemer, ook een goed inzicht in waar we op moeten letten als we een huis gaan kopen. Dit is natuurlijk super handig als je zelf een huis gaat kopen. Daarom zetten we in dit artikel even de tips van Alex en Bob op een rijtje.

De tips
Wellicht de belangrijkste tip van Alex, zeker in deze overspannen woningmarkt, is het stellen van duidelijke en realistische eisen aan je woning. Wat kijkers van ‘Kopen zonder kijken’ veel zien zijn stellen die met een budget van rond de 3 ton, graag een gezinswoning met tuin, bad en keukeneiland willen en dat allemaal in de Randstad, of sterker nog, één bepaalde plaats in de Randstad. Veelal zien we dat Alex nooit aan alle eisen kan voldoen, en vele prima woningen aan zich voorbij laat gaan omdat deze niet voldoet aan de strenge eisen of simpelweg niet te betalen is.

Bijna bij uitstek moeten de stellen dan ook hun eisen sterk terugdraaien. Dit leidt vervolgens weer tot teleurstelling. Om dit te voorkomen is het uiterst belangrijk om gewoon realistisch te blijven. Kijk dus rond op funda naar woningen binnen je zoekgebied, kijk naar de gemiddelde vraagprijs en wat je daarvoor krijgt. Zo kun je realistische doelen stellen en zul je minder snel teleurgesteld zijn.

Dit betekent natuurlijk niet dat je al je doelen moet voorbij laten gaan. Nee, het is cruciaal dat je weet wat je absoluut wil hebben. Dit is immers vaak ook de reden waarom je verhuist. Maar zorg wel dat deze doelen haalbaar zijn.

Oké, de doelen zijn nu vastgesteld. Stel je gaat nu kijken bij een woning waar je erg enthousiast over bent. Als je aan het kijken bent is het nu van belang dat je goed naar de bouwkwaliteit van de woning kijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dingen zoals een cv ketel. Veel huizen hebben vaak erg oude cv ketels die wellicht wel aan vervanging toe zijn. Maar een nieuwe cv ketel, zoals een vaillant cv ketel kan al snel in de duizenden euro’s kosten. Dit zijn verrassingen die je liever gewoon voorkomt.

Hetzelfde geldt ook voor het controleren van leiding, vloeren, muren en dergelijke. We snappen dat het lastig is om deze dingen zelf kritisch te controleren, zeker als je erg enthousiast bent over een woning. Toch is het erg belangrijk om te doen, want je kan maar zo voor ongewenste verrassingen komen te staan.

Als laatste is het belangrijk dat je kijkt of er genoeg potentie in het huis zit. Wat bedoelen we hiermee? Eigenlijk moet je jezelf de vraag stellen of je in dit huis nog vele jaren kan wonen. Kun je er bijvoorbeeld nog een uitbouw tegen aanzetten om de woning te vergroten?