AMSTERDAM - Heb je bij het opruimen van de zolder een aantal gouden munten gevonden? Of liggen er nog een aantal gouden sieraden in jouw sieradenkistje? Als je hier eigenlijk nooit naar om hebt gekeken, wil je er mogelijk afstand van doen. Aangezien het om goud gaat, is het niet verstandig om het maar zo weg te gooien. Gouden munten en sieraden kunnen je namelijk (veel) geld opleveren. Reden genoeg om jouw goud te verkopen. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? In de onderstaande tekst vertellen wij je waar je goud kunt verkopen.


Juwelier
Als je gouden sieraden gevonden hebt en deze wilt verkopen, kun jij je tot een juwelier in de buurt richten. Omdat juweliers weten dat goud veel geld kan opleveren, kun je hier soms ook goud inleveren. Verwacht overigens niet dat je bij een juwelier alle goud in kunt leveren. Omdat een juwelier gespecialiseerd is in sieraden, kun je hier vaak geen gouden munten of goudbaren inleveren. Daarbij komt dat je bij een juwelier niet altijd een eerlijke prijs voor jouw goud krijgt. De juwelier wil zelf immers ook geld verdienen aan het edelmetaal. Hierdoor krijg je mogelijk een lager bedrag voor jouw goud dan je ervoor zou kunnen krijgen. Vraag jezelf daarom altijd af of goud verkopen aan een juwelier de beste optie is.

Internet
Zit er geen juwelier bij jou in de buurt? Of lijkt het je gewoonweg niet verstandig om jouw goud aan een juwelier te verkopen? Dan richt jij je mogelijk tot het internet. Online kom je tegenwoordig een groot aantal partijen tegen waaraan je goud kunt verkopen. Doordat je er zelf de deur niet voor uit hoeft, is dit bovendien een makkelijke manier.

Besef je wel dat online goud verkopen risico’s met zich meebrengt. Net als bij een juwelier krijg je op het internet namelijk ook lang niet altijd een eerlijke prijs voor jouw goud. Daarbij komt dat je opgelicht kunt worden. Zo vragen sommige partijen je jouw goud op te sturen voor een taxatie. Doe hier niet aan mee. Nadat je jouw goud hebt opgestuurd, hoor je mogelijk niets meer van de geïnteresseerde koper. Goud verkopen via internet heeft daarom niet onze voorkeur.

Goudexpert
Wie een eerlijke prijs wil voor zijn of haar goud, kan het beste bij een goudexpert langsgaan. In de meeste grote steden in Nederland kom je wel zo’n specialist tegen. Naast gouden sieraden kun je hier ook goudbaren en gouden munten verkopen. Je neemt het goud simpelweg mee naar zo’n goudexpert en laat het ter plekke taxeren. Je mag zelf bij deze taxatie aanwezig zijn, waardoor je weet dat alles eerlijk verloopt.

Blijkt uit de taxatie dat het om echt goud gaat? Dan doet een goudexpert jou vaak direct een bod. Je kunt jouw goud dan onmiddellijk verkopen, maar je mag er ook nog een paar nachtjes over slapen. Als je akkoord gaat, hoef je niet te wachten op jouw geld. De meeste goudexperts betalen jou namelijk direct contant uit.