AMSTERDAM - Je bent van plan om te gaan verhuizen naar een andere stad. Wat is belangrijk om op te letten en wat komt er allemaal bij kijken. Om dit goed op een rijtje te krijgen is het van belang om je goed voor te bereiden op de verhuizing. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Allereerst begin je met de inventarisatie van de verhuizing. Welke afstand wordt er afgelegd? Wat is de hoeveelheid van de inboedel en inventaris die verhuisd moeten worden? Hoe zit het met breekbare en dierbare spullen? Hoe wordt het transport voorzien, enzovoorts. Om dit zo vlekkeloos en geleidelijk mogelijk te laten verlopen zijn er meerdere opties. Je kunt het heft in eigen handen nemen en met hulp van familie en vrienden de verhuizing zelf uitvoeren. Dit kan vaak een grote oorzaak van stress en zorgen zijn. Bijvoorbeeld door schades, vertragingen of andere kleine kwesties. Veel mensen die verhuizen hebben van nature al lichte stress en kunnen het zelf vlekkeloos uitvoeren van de verhuizing er niet bij hebben. Een optie voor degene kan zijn om een externe, professionele partij in te schakelen.


Een erkend verhuisbedrijf is de meest voorkomende en beste manier voor mensen die gaan verhuizen om de verhuizing veilig uit te besteden. Deze organisaties hebben ervaring met verhuizingen, hebben vaak beschikking tot de juiste en benodigde materialen en apparatuur zoals liften, kranen, wagens of andere vervoersmiddelen. Daarnaast is er via deze manier de mogelijkheid om een duidelijke planning uit te stippelen waarbij de bewoners duidelijk weten wat de deadlines zijn. Dit zal in de meeste gevallen rust opleveren. Daarnaast is waarschijnlijk het geval dat de verhuisorganisatie meer ervaring heeft met het verhuizen. Dit is natuurlijk een grote factor in de wijze hoe de verhuizing uitgevoerd wordt. Een belangrijk detail bij de uitvoering is natuurlijk het uiteindelijke resultaat. Wat dit inhoudt is dat een verhuisbedrijf in staat is om de kans op schades, vertragingen of andere zorgen zo veel mogelijk te kunnen verkleinen.

Belangrijk om op te letten tijdens het verhuizen

Het eerste punt wat veel mensen vaak onderschatten bij het uitvoeren van een verhuizing is de planning vooraf. Wanneer mensen te laat beginnen met planning, de verhuizing zelf of het inschakelen van hulp resulteert dit eigenlijk altijd in stressvolle periodes en veel zorgen. Wat onnodig is, want met het simpelweg tijdig starten van de voorbereiding kun je dit voorkomen. Hiernaast is het belangrijk om te zorgen dat je voorzien bent van de juiste apparatuur en materialen. Wanneer je dit niet hebt kun je vertragingen oplopen of zelfs zware blessures, een liesbreuk of hernia door overbelasting. De laatste tip die belangrijk is om mee te geven betreft degene die verhuist naar een andere stad. Zodra je verhuist naar een andere stad is het zaak om dit bij de gemeente aan te geven waar je gaat wonen. Dit kan persoonlijk of schriftelijk. Het is de bedoeling dat je uiterlijk na vijf dagen je nieuwe adres doorgeeft in verband met de BRP, basisregistratie van personen. Ga je bijvoorbeeld verhuizen naar Amsterdam, dan is het belangrijk om dit aan te geven en officieel inwoner van de stad te worden.

Naast een goede voorbereiding is het ook slim om niet eerder begane fouten opnieuw te begaan. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat mensen zich slecht voorbereiden, maar ook andere, vaak grotere fouten met ernstige gevolgen. Een voorbeeld hiervan is het te laat omzetten van contracten. Dit kan er anders voor zorgen dat je de eerste paar weken, soms maanden zonder internet, televisie of telefonische verbinding zit. Dit is frustrerend en had simpelweg voorkomen kunnen worden. Andere fouten zijn bijvoorbeeld het fout/slecht inpakken van de spullen, onjuiste inschatting maken van het werk, verkeerd inladen van de verhuiswagen of het niet ontwateren van de wasmachine. Dit kan waterschade en extra kosten met zich meebrengen, erg zonde.

Hoe zorg je ervoor dat alles vlekkeloos verloopt

Een vlekkeloze verhuizing zit hem in de details. Het is dus zaak om zo goed mogelijk voorbereid, met de juiste apparatuur en indien nodig de juiste hulp of assistentie de verhuizing aan te pakken. Dit kun je doen door middel van het inschakelen van bijvoorbeeld een verhuisbedrijf. Zodra dit allemaal op een rijtje staat is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de administratie ook op orde is. Denk er dus bij een verhuizing naar een andere stad aan om je tijdig uit te schrijven en de nieuwe woonplaats aan te geven. Zodat dit doorgegeven kan worden aan de BRP.