AMSTERDAM - Eye Filmmuseum brengt de 4K-restauratie (2019) van Spike Lee’s Do the Right Thing (1989) vanaf 12 maart uit in de landelijke bioscopen, ter gelegenheid van het filmprogramma Black Light. Recht voor z’n raap toont Spike Lee de spanningen tussen Italiaanse en zwarte bewoners van de New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant.


Do the Right Thing, vanaf 12 maart 2020 in de landelijke bioscopen.
Black Light, van 6 maart tot en met 15 april 2020 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl/dotherightthing


Regisseur Spike Lee vestigde met Do the Right Thing zijn naam als geëngageerd filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Een kokend hete zomer in de multiraciale wijk Bedford-Stuyvesant in New York zet de toch al gespannen verhoudingen tussen zwarte bewoners en Italianen nog verder onder druk.


Op de soundtrack staan flink wat old skool hiphoptracks. Rosie Perez opent Do the Right Thing dansend op het niets aan de verbeelding overlatende ‘Fight the Power’ van Public Enemy. Spike Lee zelf is te zien als hoofdpersoon Mookie, naast toen nog vrij onbekende acteurs als Samuel L. Jackson en John Turturro.


Spike Lee regisseerde meer dan vijftig speelfilms, documentaires, korte films en videoclips, en is een van de bekendste filmers uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In mei is hij voorzitter van de Gouden Palm-jury in Cannes. De sociaal bewogen films van Lee leiden niet zelden tot controverse; de regisseur neemt geen blad voor de mond: kwesties als racisme, etnische spanningen, de (dubieuze) rol van de media en de Amerikaanse bende- en drugsoorlogen zijn enkele van de thema's in Lee's werk.


4K-restauratie

Do the Right Thing werd in 1999 door de Library of Congress aangewezen als waardevol filmerfgoed en opgenomen in de National Film Registry, een selectie films die om culturele en historische redenen worden geconserveerd.

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de film bracht distributeur The Criterion Collection in 2019 een 4K-restauratie uit, met de geremasterde soundtrack van 2009. De digitale restauratie (vanaf een scan van het cameranegatief) herstelt het kleurbereik, contrast, helderheid en textuur van de beelden. De restauratie werd goedgekeurd door Ernest Dickerson, Do the Right Thing’s cameraman.

Black Light

Do the Right Thing is onderdeel van het filmprogramma Black Light, dat van 6 maart tot en met 15 april plaatsvindt in Eye. Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde twaalf gastcuratoren uit om voorstellingen te maken rondom films die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht en unieke visuele stijl.


Met theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken onderzoeken de gastcuratoren de ontwikkeling van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.