AMSTERDAM - Op 5 mei 2019 vieren we 74 jaar vrijheid en vindt de achtste editie van de Vrijheidsmaaltijd plaats. Op 100 plekken in de stad zullen 10.000 Amsterdammers elkaar ontmoeten en verhalen delen over hun vrijheid, de geschiedenis van hun buurt of het thema van dit jaar: Familie Amsterdam. Met Familie Amsterdam onderzoeken en vieren we de kunst van het samenleven.

Thema 2019: Familie Amsterdam
In de stad leef je intiem samen met onbekenden. ’s Ochtends poetsen we allemaal onze tanden, als het stormt liggen we samen wakker in bed. We komen elkaar de hele dag tegen: de mensen met wie je elke ochtend op de tram wacht, de kindjes die elke dag in je straat spelen, de ouders die je in de supermarkt tegenkomt. Amsterdam verbindt ons. Samen zijn wij de ‘Familie Amsterdam’. Een familie met o.a. 106.248 studenten, 40.651 alleenstaande vaders en moeders, en 671 tandartsen. Wat voor familie is Amsterdam eigenlijk en wat voor familie willen we worden? Welk verleden delen we en welke toekomst zien we met elkaar? Met ‘Familie Amsterdam’ onderzoeken en vieren we op 5 mei de kunst van het samenleven.

Familieportret door Michiel van Nieuwkerk
In het kader van Familie Amsterdam wordt een speciale familiefoto van de stad gemaakt door fotograaf Michiel van Nieuwkerk (o.a. ‘180 Amsterdammers’). Hoe ziet Amsterdam eruit als groep van 100 mensen? Dit ‘familieportret van Amsterdam’ zal op een bijzondere manier de stad verbeelden die we samen zijn. Het portret komt na 5 mei in de collectie van het Amsterdam Museum.

Uit het diverse aanbod van ruim 100 Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam tippen wij hier de meest bijzondere Vrijheidsmaaltijden.

2x een Vrijheidsmaaltijd rondom het thema ‘Familie Amsterdam’:
  • De A’DAM Toren nodigt de Familie Noord in al haar diversiteit uit om op 5 mei een favoriet familiegerecht mee te nemen en met elkaar te delen. Met verhalen, muziek en sprekers uit Noord. De recepten zullen worden gebundeld in een familiereceptenboek uit Noord.
  • Op Plein '40 - '45 in Amsterdam Nieuw-West schuiven 200 buren aan bij de Vrijheidsmaaltijd. Hier wordt het familieportret van 100 Amsterdammers aangeboden aan het Amsterdams Museum en burgemeester Femke Halsema.
5x een Vrijheidsmaaltijd met een bijzonder historisch verhaal:
  • Op de binnenplaats van het Nationaal Holocaust Museum vindt een Vrijheidsmaaltijd plaats rondom het thema Foto's & Familie. Aan de hand van meegenomen familiefoto's gaan bezoekers tijdens het eten met elkaar in gesprek. Met o.a. het verhaal van fotograaf Micha Bruinvels, wiens oma werd vermoord in Sobibor.
  • Op de Maasstraat kun je aanschuiven voor een lunch, aangeboden door winkeliers uit de buurt, en luisteren naar live Klezmer muziek. Voorafgaand aan de maaltijd vindt er een historische wandeling plaats door de Rivierenbuurt, met o.a. Frits Barend en Salo Müller (1936).
  • Verboden Muziek Herwonnen is een Vrijheidsmaaltijd met verhalen over het muziekleven tijdens de oorlogsjaren, verboden muziek, muziek in de doorgangs- en vernietigingskampen, spotliedjes, amusementsmuziek en propagandaliederen. De maaltijd vindt plaats in de prachtige Eerste Klas Wachtkamer in het Centraal Station.
  • Schuif aan bij de bewoners van creatieve broedplaats Heesterveld Creative Community in Zuidoost en luister naar een lezing over verzetsheld Boy Edgar, die na de oorlog zijn huisartsenpraktijk in Zuidoost vestigde en een belangrijke rol speelde in de jazzscene van Amsterdam.
  • Bij de maaltijd van Museumhaven, op de kade van het Oosterdok, hoor je verhalen over het leven van schippersfamilies in oorlogstijd én nu. Met een voordracht van dichter en theoloog Huub Oosterhuis.
3x een Vrijheidsmaaltijd waarbij verbinding centraal staat:
  • Op de gratis Vrijheidsmaaltijd van Lola Luid, speciaal voor buren en ongedocumenteerde vluchtelingen, staat ontmoeten centraal. Met o.a. een film van Remy Vlek over een Syrisch muzikanten gezin in Amsterdam.
  • Ontmoet en praat met de mensen van het Wereldhuis, een veilige plek voor mensen zonder geldige papieren in de Hoftuin. Hoe is het om je familie achter te laten? En wat is er nodig om onderdeel te worden van een nieuwe familie, familie Amsterdam?
  • Op 5 mei valt Bevrijdingsdag samen met het begin van de Ramadan. De Tolhuistuin nodigt de familie Amsterdam uit om samen te komen en de Vrijheidsmaaltijd en de iftar met elkaar te verbinden. Om eten met elkaar te delen en kennis met elkaar te maken. Spoken word artiesten vertellen persoonlijke verhalen over vrijheid en over de Ramadan.
Nog veel meer Vrijheidsmaaltijden en informatie over aanmelden is te vinden op www.4en5meiamsterdam.nl

Over de Vrijheidsmaaltijd
De Vrijheidsmaaltijd is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Het is zowel een intiem programma als monumentaal: op 5 mei samen eten in je huiskamer, op straat, in het museum of restaurant - met een groot of klein programma over een speciaal thema. Elke maaltijd is anders, maar de kern van de maaltijd is altijd: verbinden, mensen samenbrengen en met elkaar het gesprek aangaan. Elk jaar bieden we een speciaal jaarthema ter inspiratie. Dit jaar is dat thema 'Familie Amsterdam'.

Landelijk
De Vrijheidsmaaltijd is ontstaan in Amsterdam en gaat nu ook landelijk! In het kader van 75 jaar Vrijheid in 2020 rolt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de Vrijheidsmaaltijd landelijk uit.

4 en 5 mei in Amsterdam
De Vrijheidsmaaltijd is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité en onderdeel van meer dan 300 programma’s van Herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Concerten, Films, Rondleidingen en Bevrijdingsfestivals.