AMSTERDAM - Om ondernemerschap te stimuleren ontwikkelt de Vrije Universiteit Amsterdam de VU StartHub: een duurzaam gebouwd paviljoen waar ondernemerschap, innovatie en onderwijs samenkomen en aspirant-ondernemers een plek wordt geboden voor inspiratie en begeleiding om hun business ideeën te verwezenlijken. In januari starten de voorbereidingen voor de bouw en naar verwachting is het paviljoen midden 2022 gereed.


VU StartHub wordt een showcase van ondernemerschap, een van de strategische waarde van de universiteit. In het paviljoen wordt starters in alle fasen van ondernemerschap hulp en ondersteuning geboden, vanaf het opdoen van inspiratie voor een business idee en het scherpstellen van de propositie tot het oprichten van de startup en het stimuleren van bedrijfsgroei.

Zo zullen diverse activiteiten plaatsvinden om ondernemend talent binnen de VU aan te trekken zoals Pitch moments en een Student Startup Competition. Daarnaast start in februari de Amsterdam Startup Launch: een programma van 11 interactieve sessies waar aanstormende ondernemers hun idee, onder begeleiding van experts en ondernemende VU alumni, uitwerken tot een robuust businessplan. De VU StartHub zal plaats bieden aan circa 50 startups. Zij zullen onder begeleiding van het VU netwerk en -team, de alumni mentoring pool en partners uit het bedrijfsleven zoals Roland Berger, Deloitte, EY-VODW, Van Doorne, Pfizer, IQVIA, GrowthFactory en GoldenEggCheck hun onderneming starten en laten groeien.

VU StartHub wordt vanuit de Facilitaire Campus Organisatie ontwikkeld samen met het team VU Entrepreneurship & Impact. Het paviljoen komt onder leiding van directeur Hans Drenth die is aangetrokken om ondernemerschap binnen de VU een ´boost´ te geven. "Dit buitengewoon zichtbare en opvallende paviljoen onderstreept voor iedereen het belang dat de VU hecht aan ondernemen en impact maken. Alle VU-ondernemers met een goed business idee en een inschrijving in de KvK zijn welkom. Dit geldt voor studenten, onderzoekers, medewerkers èn recente alumni. Naast kantoorruimte hebben de VU StartHub members toegang tot een breed netwerk van ervaren ondernemers, binnen en buiten de VU. Ik kan niet wachten tot het open gaat," aldus Drenth.

Het paviljoen wordt gebouwd op het campusplein aan de De Boelelaan in Amsterdam. Het zal een oppervlakte hebben van circa 1.000 m2, verdeeld over twee lagen en wordt duurzaam gebouwd van 'refurbished' bouw units, inclusief groene daken en zonnepanelen. Dit betekent dat het paviljoen verplaatsbaar en demontabel is. Hier is bewust voor gekozen vanwege de kernwaarden van de VU: duurzaam, divers en ondernemend. Het ontwerp is van architect Proof Of The Sum en het wordt gerealiseerd door bouwonderneming Jan Snel. In januari 2022 starten de voorbereiding voor de bouw en naar verwachting opent VU StartHub in de zomer van 2022 haar deuren.


VU Entrepreneurship & Impact nieuws: https://vu-ondernemend.nl/entrepreneurship-impact-nieuws/