AMSTERDAM - Verschillende televisieprogramma’s hebben de afgelopen jaren aandacht besteed aan het handelen van malafide slotenmakers. Zij proberen consumenten op te lichten, door vooraf geen duidelijke prijsopgave te bieden. Na uitvoering van de werkzaamheden, waarbij die uitvoering vaak niet in de buurt komt van het werk van een professionele slotenmaker in Amsterdam, blijken de kosten al snel ver boven de 1.000 euro uit te komen. Bijzonder vervelend, daar de consument in zo’n geval vaak machteloos staat. Niet betalen is vaak geen optie; er wordt gedreigd het slot weer van de deur te verwijderen. Wat kun je als consument doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van zo’n slotenmaker? In dit artikel lees je er meer over.

Op zoek naar een betrouwbare slotenmaker in de regio


Een goed startpunt voor je zoektocht naar een geschikte slotenmaker voor het plaatsen van een nieuw slot of bijvoorbeeld het oplossen van een buitensluiting is de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Slotenmakers met dit keurmerk leveren kwalitatief goed werk tegen een reële prijs. De kans dat een consument wordt opgelicht door zo’n slotenmaker is minimaal. Een voorbeeld van een erkende slotenmaker in de regio Amsterdam is Slotenmaker Expert. Niet alleen het PKVW vertelt je iets over de kwaliteit van een slotenmaker. Informeer vooraf ook met welke sloten de slotenmaker werkt. Het wordt sterk aanbevolen om te kiezen voor sloten die gekeurd zijn door Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Het is een geheel onafhankelijke partij, die sloten een beoordeling van maximaal drie sterren toekent. Het aantal sterren is afhankelijk van de weerstand die het slot biedt bij een inbraakpoging.

Let op het telefoonnummer van een slotenmaker

Naast de aanwezigheid van het PKVW en het SKG-keurmerk is het verstandig om te letten op het telefoonnummer wat een slotenmaker gebruikt. Veel malafide slotenmakers kiezen voor het gebruik van een 085-nummer. Iedereen kan zo’n nummer tegen betaling aanvragen. Voor mensen die een slotenmaker in de regio Amsterdam zoeken is het interessanter om te kiezen voor een slotenmaker met een 020-nummer. Het duidt erop dat de slotenmaker ook daadwerkelijk uit de regio komt; bij een 085-nummer worden consumenten vaak doorverwezen naar een telefooncentrale.

Vraag vooraf een prijsopgaaf bij de slotenmaker

Een derde aspect om rekening mee te houden: de prijsopgave vooraf. Informeer altijd naar een reële indicatie van de kosten bij de slotenmaker, het liefst in de vorm van een volledige offerte. Op deze manier weet je precies wat de werkzaamheden zullen kosten en kom je nadien niet voor ongewenste verrassingen te staan. Een volledige offerte is niet altijd mogelijk. Bij een buitensluiting wil je vooral snel geholpen worden; een prijsindicatie (bijvoorbeeld een uurtarief) moet in zo’n geval wel mogelijk zijn.