AMSTERDAM - Kort na de verschijning van de vermakelijke en gevarieerde bundel ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ verscheen op 12 april jl. nóg een boek van de hand van auteur Rosemarijn Milo. ‘Voordat alles beter werd’ is een rakende tragikomedie tegen de achtergrond van het Amsterdam van de negentiger jaren, toen de aidsepidemie voorpaginanieuws was.


‘Voordat alles beter werd’ verhaalt over vier jonge mensen die gezamenlijk trachten te ontsnappen aan discriminatie en aids. Zij denken daarvoor een ongebruikelijke oplossing te hebben gevonden. Misschien zijn ze daarin wel geslaagd, maar er is geen ontsnappen aan alle andere problemen die zij op hun pad vinden. Iedere oplossing brengt een nieuw probleem aan het licht en laagje voor laagje worden de conflicten en trauma’s uit het verleden blootgelegd.

Na de historische romans over haar voorouders, sloeg Rosemarijn Milo met ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ al een geheel andere schrijfweg in en ook met ‘Voordat alles beter werd’ bewandelt Milo weer een ander pad. Dit nieuwste boek bevat weliswaar (auto)biografische elementen, maar is volledig gefingeerd. Dat (auto)biografische is met name terug te vinden in een van de personages, een japanoloog. Dit personage is enigszins gemodelleerd naar de in 1991 overleden broer van de auteur. Erik Milo, de tekenaar, zanger en tekstschrijver die als middelbare scholier zo graag japanoloog had willen worden.

Rosemarijn Milo bewijst met haar nieuwe boek van vele markten thuis te zijn. Haar historische romans, gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis, zijn geschreven in een beeldende en onderhoudende schrijfstijl die naadloos aansluit bij de te vertellen geschiedenis. Vervolgens presenteert Milo in de bundel ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ een geheel andere stijl: een combinatie van een vleugje cynisme, een kritische blik én fijne, subtiele humor. Nu is er ‘Voordat alles beter werd’, en in deze roman laat de auteur opnieuw een andere kant van haar talent zien. Dit verhaal is geschreven als een soort collage van dialogen, brieven, dagboekfragmenten, telefoongesprekken en korte verbindende stukjes, en ook dát beheerst Rosemarijn Milo uitstekend.

‘Voordat alles beter werd’ wordt, als paperback, uitgegeven door U2pi B.V. onder ISBN 9789493240940.

Over de auteur:

Na haar muziek- en rechtenstudie is Rosemarijn Milo (Amsterdam, 1945) advocaat en rechter geworden. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is zij in Frankrijk gaan wonen waar zij nog een tiental jaren als juridisch vertaalster heeft gewerkt. Eerder publiceerde zij ‘Brieven uit La Dominance’, 2012, ‘Een vervlogen droom’ in 2019, ‘Het hoge woord’ in 2020, ‘Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S’ in 2021 en ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ eerder dit jaar.