AMSTERDAM - Een gin-tonic, een martini, een glas wijn: alcohol komt in veel verschillende smaken, dranken en, waar we het in dit artikel over hebben, glazen. Niet alleen is het bij de verschillende dranksoorten stijlvol om ze te drinken uit een eigen glas, ook zijn we ervan overtuigd dat de glazen helemaal speciaal zijn ontworpen om de drinker te helpen genieten van het drankje. Het is tegenwoordig onder alcoholgenieters steeds belangrijker om ‘glas-sensitive’ te zijn. In dit artikel zullen we 5 populaire dranken behandelen met hun glas.

Een heerlijk glas wijn
Natuurlijk zullen we beginnen met de populairste sterke drank ter wereld en dat is ‘gewoon’ wijn. Wijnglazen worden ook wel eens ‘tulpvormig’ genoemd. Immers, bovenop de steel van het glas zit de ‘tulp’ waar je de wijn in kan schenken. Toch zijn er ook verschillen: een witte wijn drink je beter uit een glas met een wat smallere kelk, zodat de geur en smaak minder snel verdwijnen. Rode wijn mag uit een wat breder glas. Wijn is iets wat je vooral drinkt op een zwoele zomeravond onder het genot van een lekker hapje.

Wat te doen met gin
Misschien moet je ook eens gin kopen. Deze drank wordt vaak gebruikt voor het maken van martini cocktails en daar kun je eigenlijk maar één glas verantwoord voor gebruiken: dat is het martiniglas. Het gaat hier om een glas in de vorm van een kegel. De martini is ook wel populair geworden in de films van de beroemde James Bond. Daarnaast zijn er nog veel andere soorten drankjes die er worden gemaakt met gin: je kunt het zelfs mengen met frisdrank. Gin is dan ook geschikt voor de echte feestjes.

Lekker nippen van de rum
Voor veel mensen heeft rum een beetje een piratengevoel: het waren immers de schepen die rum meenamen voor hun lange zeetochten. Inmiddels is rum erg populair in verschillende vormen, zoals Bacardi, Havana Club en Captain Morgan. Sommige soorten rum zijn meer geschikt om mee te ‘mixen’, aan andere rum mag je heerlijk nippen. In welk glas komt de rum dan eigenlijk? Wel, over het algemeen moet dit worden gedronken uit longdrinkglazen: deze glazen zijn veel groter omdat er vaak ook ijs in moet. Rum wordt veel gebruikt voor smaaktoevoeging aan taart of pap, maar kan ook puur worden gedronken.

De echte Russische wodka
Natuurlijk moeten we het ook hebben over wodka: een echte Russische drank, hoewel sommige Polen er ook wel wat van kunnen. Wodka moet natuurlijk gedronken worden uit shotglaasjes, het liefst zo Sovjet mogelijk. Het glas moet worden geheven, één iemand doet een wens of een toast en dan drinkt het hele gezelschap de wodka glaasjes leeg.

Een glaasje whisky
We eindigen ons overzicht met Whisky, een drank vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als rum. Kies voor whisky het tumblerglas wat ook wel een ‘on the rocks glass’ wordt genoemd. We hebben het dan over een niet te hoog, maar wel breed glas dat een dikke bodem heeft. Whisky is perfect voor een goed gesprek met een oude vriend en voor bij een sigaar. Dat is dan ook onze belangrijkste tip: geniet zo veel mogelijk van je sterke drank en geniet met mate.