AMSTERDAM - Volkszanger Koos Alberts is vandaag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw Joke laten weten

."Deze wedstrijd heeft hij niet kunnen winnen. In het bijzijn van zijn kinderen, kleinkinderen en familie is hij rustig ingeslapen", staat in een verklaring op de Facebookpagina van de Amsterdamse zanger.

Alberts was al langere tijd ziek. Hij leed aan blaaskanker. Toch komt het overlijden nog onverwacht, schrijft zijn vrouw. Een opreatie waarbij zijn blaas werd verwijderd, leidde tot complicaties.

Dwarslaesie
Alberts, wiens echte naam Koos Krommenhoek was, verwierf in de jaren tachtig van de vorige eeuw bekendheid met hits als 'Ik verscheurde je foto' en 'Zijn het je ogen'. Sinds 1987 trad hij op in een rolstoel, nadat hij op de terugweg van een optreden door vermoeidheid tegen een boom was gereden en een dwarslaesie opliep.

Alberts werd klinisch dood verklaard, raakte vanaf zijn borst verlamd, maar keerde tegen alle verwachtingen in twee jaar later alweer terug op het podium. Met één stemband, want de andere was door het ongeluk ook verlamd geraakt. Naar eigen zeggen kreeg hij in die periode ruim 185.000 steunbetuigingen uit het hele land.

Doorbraak
De voormalig metselaar en snackbarhouder brak pas op 37-jarige leeftijd door, nadat hij als tweede was geëindigd bij een Amsterdamse talentenshow. De eerste jaren van zijn carrière zijn altijd de meest succesvolle gebleven. In 1984 stond de zanger uit de Jordaan met drie hits tegelijk in de top 10. Dat leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records. Hoewel zijn latere nummers minder goed werden verkocht, bleef hij populair.

'Niet bang voor de dood'
Twee jaar geleden blikte Alberts in het EO-programma De Kist vooruit op de dood. Hij vertelde dat hij er niet bang voor was. "Ik heb altijd gezegd dat ik eerder wil sterven dan Joke, mijn vrouw. Zodat ik niet zonder haar hoef te leven. Dat kan ik niet."