AMSTERDAM - De herkenning van zwart talent en de erkenning van zwarte helden, daarom draait het tijdens de Black Achievement Month. De hele maand oktober staat bol van de activiteiten. Zo is in het Tropenmuseum de interessante tentoonstelling Heden van het slavernijverleden te zien. Een tentoonstelling die aanzet tot nadenken.

Thema van de tentoonstelling is de actuele erfenis van slavernij en kolonialisme in Nederland. De tentoonstelling is ontwikkeld samen met wetenschappers, activisten en artiesten. Te zien zijn videoportretten van activisten, de schoenen van hoofdpiet, die acteur Erik van Muiswinkel afstond nu hij die rol niet meer wil spelen en foto's die tonen hoe Surinamers in 1883 op het Museumplein werden tentoongesteld, twintig jaar na de afschaffing van de slavernij. De tijdelijke tentoonstelling is ook de opmaat naar een nieuwe vaste presentatie over het koloniaal verleden in het Tropenmuseum. Bezoekers kunnen hier ook een bijdrage aan leveren.

Vol programma

De Black Achievement Month duurt tot 29 oktober en heeft een vol programma. Zo belicht literatuurfestival Read my world literatuur uit de 'Black USA', netwerken zowel zwarte professionals, vrouwen als jongeren met elkaar, en is er bijvoorbeeld ‘ Skin Deep’ op 18 oktober: een verdiepende talkshow over zwart en wit in de Rode Hoed. De maand eindigt met het Black Achievement Gala in het Tropenmuseum.

Meer info

Een uitgebreid overzicht van alles wat er te doen is, ook in Den Haag en Rotterdam, vindt u op de website www.blackachievementmonth.nl