AMSTERDAM - De Vijzelstraat krijgt een flinke facelift. Voetgangers en fietsers krijgen hier in de nieuwe situatie alle ruimte, met veel plekken om veilig over te steken. De auto gaat naar de trambaan en krijgt een maximum snelheid van 30 km per uur. Tijdens de herinrichting worden ook de drie bruggen in de Vijzelstraat gerenoveerd.

De aanbesteding is inmiddels gestart

De uitvoering start naar verwachting in 2019 en duurt ongeveer tweeënhalf jaar. In de uitwerking van de plannen, waarbij ook de buurt wordt betrokken, is veel aandacht voor aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de straat.

Groen en bankjes in de straat

In overleg met bewoners en ondernemers worden er bloembakken aan de drie bruggen gehangen. De buurt gaat met de ontwerper aan de slag om een plan voor bloembakken op straat, aan trammasten en gevels te maken. Het groen komt na oplevering in zelfbeheer. Op de Herengrachtbrug en de Keizersgrachtbrug komen acht banken van vijf meter lang.

Vijzelstraat is onderdeel van project Rode Loper

De Vijzelstraat maakt onderdeel uit van de Rode Loper: de doorgaande route vanaf het Damrak, door de historische binnenstad, naar de Ferdinand Bolstraat. Ondergronds gaat hier vanaf juli de Noord/Zuidlijn rijden. De toenemende drukte op deze route vraagt om een andere inrichting van de straten. Ook de kwaliteit en het uiterlijk van de openbare ruimte krijgt een impuls door het gebruik van materialen als gebakken klinkers en natuursteen.