AMSTERDAM - Vijftig jaar geleden, op 13 december 1966, sloeg de Amsterdamse burgemeester van toen - Gijs van Hall - de eerste paal in de Bijlmermeer. Groots en idealistisch begon het bouwproject, voor bouwmeester Siegfried kwam de kater later.

In de jaren 60 en 70 ontstond langzamerhand de welbekende Amsterdamse wijk de Bijlmer. Beroemd, berucht en bemind. Daan Dekker schreef het boek De betonnen droom. Het is een biografie van de Bijlmer en zijn eigenzinnige bouwmeester Siegfried Nassuth. Het eerste exemplaar van het boek wordt uitgereikt aan burgemeester van der Laan op dinsdag 13 december 2016.

Stad van de toekomst

Stedenbouwkundige Siegfried Nassuth was de bouwmeester van het grootste project in het zuidoosten van Amsterdam: ‘de stad van de toekomst’. Een moderne wijk waar de ultieme vrijheid beleefd zou worden en tegelijkertijd het collectief heilig zou zijn, dát was het idee. Het liep alleen toch anders.

Veel ging er mis

Begin jaren 70 kopten de woningcorporaties in Bijlmerbrochures met ‘Toekomst te huur’. Maar, meer en meer komt er kritiek op de Bijlmermeer: monotoon, anoniem, grote leegstand, weinig voorzieningen. Heroïne wordt een populaire drug in Amsterdam. Een aantal Surinaamse rijksgenoten wordt gebruiker en neemt in de loop der tijd Ganzenhoef in de Bijlmer over. Veel ging er mis.

Vernieuwing

In de jaren ’90 ondergaat de Bijlmer een metamorfose. De meeste hoogbouw gaat tegen de vlakte en er komt laagbouw voor in de plaats. Veel huizen worden koopwoningen. De flats die blijven staan worden grondig gerenoveerd. Zuidoost als geheel is hierdoor een veiliger en aantrekkelijker stadsdeel geworden.

Ook veel goed gedaan

Heel wat bewoners typeren de Bijlmer als groen, levendig, kleurrijk, smeltkroes. Dekker: ‘Er is hier ook heel veel goed gedaan. Soms duurt het een aantal decennia voor een plek de waardering krijgt die hij verdient’ (Parool, zaterdag 10 december).