AMSTERDAM - Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Momenteel hebben we ongeveer 115.00 veteranen. De Amsterdamse Veteranendag op 17 juni is een eerbetoon aan onze Amsterdamse veteranen - jong en oud, man en vrouw - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede.

Op zaterdag 17 juni is er speciaal voor de Amsterdamse veteranen een receptie op het stadhuis, om ze te bedanken voor hun werk.

Veteranenconcert

De bijeenkomst op het stadhuis is besloten, maar u bent van harte welkom om om 13.45 uur het veteranenconcert op het voorplein van het stadhuis bij te wonen. Het concert wordt verzorgd door fanfare 'Bereden Wapens'. Zij zullen bekende popnummers uit de veteranen top-50 ten gehore brengen. Om 15.00 uur geven locoburgemeester Choho, de heer Robbert Miedema (Amsterdamse veteraan en Wachtmeester der 1e klasse b.d., missie Task Force 4/5 in Afghanistan, 2007 – 2008) en Wim Bos (krijgsmachtpredikant en geestelijk verzorger voor de veteranenzorg) een korte toespraak.

Eerbetoon

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen. Een veteraan is een voormalig militair of voormalig gemilitariseerde burger die het Koninkrijk diende onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties: jong en oud, vrouw en man. De eerste Amsterdamse Veteranendag vond plaats in 2006. Sinds 2008 wordt hij jaarlijks georganiseerd.