AMSTERDAM - In de zomer kun je wel wat tips gebruiken om het hoofd koel te houden. Vooral als er een tekort aan water dreigt en in je eigen achtertuin in een opgeblazen zwembad zitten eigenlijk niet kan. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je niet oververhit raakt?

Verkoeling in je glas


Koud water of een koud glas frisdrank is heerlijk in de zomer. IJsblokjes zijn dan bijna altijd een goed idee. Ben je een grootverbruiker? Waarom niet zoiets aanschaffen als een ijsblokjesmachine voor horecagebruik? In het kader van minder plastic gebruiken zijn die plastic zakjes voor ijsblokjes helemaal geen goed idee. Ben je trouwens niet zo gek op water dat je drankje minder sterk van smaak maakt? Vries dan voor een glas koud limonade aangelengd siroop in. De ijsblokjes maken je drankje daardoor niet minder sterk, maar wel lekker koud.

Onder een boom

Wie een tuin heeft weet dat groen voor schaduw zorgt. Niet alleen die hoge boom waar je lekker onder kunt zitten. Hoe meer groen je in de tuin hebt, hoe koeler het is. Dat komt omdat een stenen tuin vooral veel warmte afgeven. Heb je niet genoeg vierkante meters voor een echte tuin? Dan kun je ook denken aan gevelbeplanting. Dit is het groen dat tegen je gevel groeit en je huis en de buitenruimte koeler maakt. Alle beetjes helpen! Wist je trouwens dat groen in de tuin ook beter is als het gaat om wateroverschot? Na een fikse regenbui weet die bestrate tuin geen raad met al het overtollige water. Dat beetje groen zorgt ervoor dat het in de bodem kan trekken.

De beste ijskoffie

Ook ijsjes eten is lekker in de zomer. Of heb je liever een glas ijskoffie? Je kunt gaan voor de lekkerste ijskoffie van Amsterdam, maar je kunt hem ook eenvoudig zelf maken. Je laat een kopje sterke koffie in de koelkast afkoelen, vult je glas voor de helft met ijsklontjes, schenkt de koude koffie erbij en maakt het af met een beetje siroop of suiker. Omdat de koffie koud is, is het wel lekkerder om iets zoets toe te voegen. Sterke koffie is nodig omdat het door de ijsklontjes nogal afgezwakt wordt. Ben je geen koffiedrinker? Hoewel hete thee eigenlijk beter voor je lijf is dan koude thee, kun je in de zomer prima kiezen voor een glas ijsthee.