AMSTERDAM - Veertien Europese klassieke concertzalen trekken samen op voor een unieke digitale programmering ten tijde van de coronacrisis: samen streamen ze elke avond een ander concert uit hun archief. De deelnemende concertzalen zijn onder anderen Het Concertgebouw in Amsterdam, l'Auditori in Barcelona, Barbican Center in London en de Elbphilharmonie in Hamburg. De concerten zijn elke avond 20:00 uur te zien op alle Facebookpagina's van de deelnemende zalen en vormen zo een muzikale reis door Europa.


Eerste stream vanuit Het Concertgebouw: Mariss Jansons met Dvořáks Negende
Het eerste concert komt maandagavond 20:00 uur vanuit Het Concertgebouw. Dit is meteen een zeer bijzondere uitvoering, namelijk het laatste concert van Mariss Jansons, voormalig chef-dirigent van het Concertgebouworkest, in Het Concertgebouw: Dvořáks geliefde Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld' door Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, precies een jaar geleden opgenomen op 22 maart 2019. Daarna volgen deze week streams uit het Konserthuset in Stockholm, de Sagrada Familia in Barcelona en de Elbphilharmonie in Hamburg met muziek van onder anderen Schumann, Mozart en Arvo Pärt.

"Normaal gesproken is zo'n grote samenwerking wel eens ingewikkeld, maar nu wilde iedereen meteen meedoen!"

Social Media Manager Iris van der Valk

Europese samenwerking: Music of the day from Europe's concert halls
Het initiatief komt voort uit de European Concert Hall Organisation (ECHO) waar Het Concertgebouw lid van is. Vanuit Brussel vertelt initiatiefnemer en secretaris van de ECHO, Andrew Manning: "In tijden van tegenspoed gaan muziek en cultuur dóór: Italianen zingen vanaf hun balkons en musici geven huisconcerten op social media. Als concertzalen van Europa wilden we samen iets doen. Met dit initiatief nodigen het publiek uit om samen met ons vanuit huis een muzikale reis door Europa te maken."

Na de lancering van het idee werd aan de social manager van Het Concertgebouw, Iris van der Valk, gevraagd de leiding te nemen in de organisatie: "Normaal gesproken is zo'n grote samenwerking wel eens ingewikkeld, maar nu wilde iedereen meteen meedoen, ontzettend inspirerend. Samen hebben we een fantastisch aanbod en kunnen we het Europese concertpubliek elke avond wat moois laten zien!"

Programma week 1

  • Maandag 23 maart - Dvořáks symfonie no. 9 door Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks met Mariss Jansons vanuit Het Concertgebouw
  • Dinsdag 24 maart - Schumann symfonie no. 3 door Royal Stockholm Philharmonic vanuit Konserthuset
  • Woensdag 25 maart - muziek van Vivancos, Takemitsu en Mozart vanuit de Sagrada Familia (names L'Auditori Barcelona)
  • Donderdag 26 maart - muziek van Arvo Pärt door Talinn Chamber Orchestra en Estonian Chamber Choir vanuit de Elbphilharmonie in Hamburg
  • Vrijdag 27 maart - Petrushka van Stravinsky door Gulbenkian Orchestra vanuit Gulbelkian Foundation in Lissabon

Deelnemende concertzalen

ECHO

Meer informatie over European Concert Hall Organisation: www.concerthallorganisation.eu