AMSTERDAM - Als je werkt in de bouw of andere sector waar veiligheid op de werkvloer erg belangrijk is, dan is een VCA halen een slim idee. Waarom? Met een VCA-certificering kun je een papiertje laten zien dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften. VCA is de afkorting voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. Volg een cursus dus om een streepje voor te hebben en je steentje bij te dragen aan een veilige werkomgeving. Wil je daarom ook je VCA halen? Lees dan snel verder, want hieronder vertellen we je alles wat je moet weten om je VCA in één keer te halen!

Welke VCA is voor mij?

Om te beginnen is het goed om te weten dat er verschillende VCA cursussen zijn, waaronder VCA Basis en VCA VOL. De VCA Basis cursus is bedoeld voor operationele medewerkers die op risicovolle werkplekken werken. In deze cursus behandel je basiskennis, zoals het herkennen van gevaarlijke situaties en het toepassen van veiligheidsmaatregelen. VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is gericht op leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun team. Deze cursus gaat dieper in op veiligheidsbeheer, risicoanalyses en het implementeren van veiligheidsprocedures. Afhankelijk van jouw rol kun je dus voor verschillende VCA-certificeringen kiezen.

Hoe ziet een cursus eruit?

Een VCA cursus bestaat uit een combinatie van zelfstudie en een intensieve cursusdag op locatie. De zelfstudie bestaat uit een e-learning die je voorafgaand aan de cursusdag thuis doet. Je leert hier alvast de basisprincipes en theoretische kennis en het zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan de cursusdag begint. De cursusdag zelf, die trouwens één volle dag duurt, vindt plaats op diverse locaties door heel Nederland en wordt het hele jaar door aangeboden. Daarom is er altijd wel een VCA cursus bij jou in de buurt. Tijdens deze dag worden de belangrijkste veiligheidsaspecten uitgebreid besproken en toegepast, onder leiding van een ervaren instructeur. Ook is er natuurlijk ruimte om vragen te stellen en oefenvragen te behandelen. De training wordt afgesloten met een officieel examen.

VCA examen: meerkeuze en minimaal 65% goed om te slagen

De VCA cursusdag sluit je natuurlijk af met het examen en het bestaat volledig uit meerkeuzevragen. Om te slagen moet je minimaal 65% van de vragen correct beantwoorden. Voor het VCA Basis examen krijg je 60 minuten de tijd om 40 vragen te beantwoorden, terwijl het VCA VOL examen 70 vragen omvat en 75 minuten duurt. De vragen gaan over de verschillende onderwerpen die eerder op die dag en in de e-learning zijn behandeld, dus de examenstof zou nog vers in het geheugen moeten liggen.

We wensen je alvast veel succes!