NOORD-HOLLAND - In Noord-Holland rijden vanaf aankomende maandag geen bussen vanwege een landelijke staking uitgevoerd door werknemers in het streekvervoer. De staking is voor onbepaalde tijd, meldt vakbond FNV. De staking geldt niet voor het GVB, in Amsterdam.

Reden is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen. Volgens het FNV willen de werkgevers in het streekvervoer hier geen duidelijke afspraken over maken. "Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer", aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV.

De staking vindt plaats net na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs. Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking, daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm.

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar daarmee was de angel nog niet uit het conflict.

De werkgevers zijn verrast over de aankondiging van de staking. "Er zijn bemiddelaars aan het werk. We zijn oprecht verrast en beraden ons op vervolgstappen", aldus een woordvoerster.