AMSTERDAM - Naar aanleiding van een aantal recente overvallen in de van Woustraat treft stadsdeel Zuid extra veiligheidsmaatregelen. De verlichting in de straat wordt verbeterd, er is extra toezicht door politie en handhavers en er komt cameratoezicht.

Dit jaar vonden er in korte tijd een aantal overvallen plaats op ondernemers in de van Woustraat. Het stadsdeel ondernam samen met politie snel actie, door de inzet van handhaving en politiesurveillance in de straat op te voeren. Ook vond overleg plaats met de ondernemers, over welke maatregelen zij effectief achten voor de vergroting van de veiligheid.

Preventietraining overvallen

Om ondernemers weerbaar te maken tegen overvallen heeft Stadsdeel Zuid met haar partners een preventietraining overvallen georganiseerd. Tijdens de training zijn ook ervaringen uitgewisseld, in aanwezigheid van de politie en de stadsdeelvoorzitter.

Verlichting

De straatverlichting in Van Woustraat wordt vervangen. Deze maatregel stond al gepland voor 2018 tijdens de herinrichting van de straat maar dat  wordt nu vervroegd. De verlichting wordt op korte termijn vervangen door LEDlampen die meer en helderder licht geven, zodat veiligheid en veiligheidsgevoel verbeteren.

Cameratoezicht

De burgemeester heeft, op verzoek van het stadsdeel, politie en het Openbaar Ministerie, besloten om in ieder geval tot het einde van het jaar cameratoezicht in te zetten in de Van Woustraat, tussen de Stadhouderskade en de Tolstraat. Er zal zo snel mogelijk tijdelijk één mobiele camera worden geplaatst in het noordelijk deel van de Van Woustraat.

Voorzitter van bestuurscommissie Zuid, Sebastiaan Capel: ‘Het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers heeft een flinke deuk opgelopen, dat willen we zo snel mogelijk herstellen. Daarnaast werken we aan structurele verbetering van de veiligheidssituatie in de van Woustraat  en vergroten we de weerbaarheid van ondernemers tegen criminaliteit’.

Daders gepakt

Dankzij een oplettende getuige en de snelle actie van politie is de overvaller van de laatste overval op heterdaad gepakt. Uit onderzoek moet blijken of de overvaller ook in verband kan worden gebracht met andere gepleegde overvallen. De verdachte van de overvallen in januari zit nog steeds vast.