AMSTERDAM - Heeft u kleintjes of grote? Maakt niet uit. Als u vragen heeft over uw kinderen, dan kunt u chatten met jeugdverpleegkundigen en ouder- en kindadviseurs van de Ouder- en Kindteams Amsterdam. De Ouderchat voor kinderen van 0 tot 4 jaar is nu de hele dag bereikbaar en u kunt nu ook terecht met vragen over kinderen tot 23 jaar.

De Ouderchat voor ouders met vragen over kinderen van 0 tot 4 jaar bestond al, nieuw is - vanwege groot succes - dat die chat nu de hele dag bereikbaar is. “En dát was nodig”, vertelt Sanneke, jeugdverpleegkundige en projectleider van de Ouderchat. Plus: er is nu óók een Ouderchat voor ouders met vragen over kinderen van 0-23 jaar. Per 1 maart is deze laatste chat ook ’s avonds bereikbaar.

Poep ruikt naar nagellak

“Eerst bemanden we de Ouderchat 0-4 jaar een paar middagen per week, maar de vragen bléven maar komen”, vervolgt Sanneke. “Vragen als: ‘vanaf wanneer kan een baby in een draagzak, mijn kind is 2 en praat niet, wat zijn die gele pukkeltjes, zijn het krampjes of is mijn baby boos, de babypoep ruikt naar nagellak en hoe kalmeer ik mijn boze peuter. Werkelijk, van alles komt voorbij. Met de verruimde ‘openingstijden’ steeg ook het aantal vragen: van 150 vragen per maand, naar 600! Blijkbaar is er veel behoefte aan een luisterend oor.”

Chatten in je ochtendjas

“Of in dit geval een lézend persoon”, lacht Sanneke, “want het gaat dus allemaal per chat op de pc. Chatten heeft voordelen: het kan anoniem, het kan in je ochtendjas en je hoeft niet eerst een afspraak te maken. Achter de chat zitten getrainde jeugdverpleegkundigen en ouder- en kindadviseurs. Ik zelf heb een zoontje van 8 en veel collega’s hebben ook kinderen. We snappen wat er bij ouders leeft. Googelen kan altijd, maar of die informatie betrouwbaar is, weet je nooit. Ook wij hebben niet overal een antwoord op, wél kunnen we vertellen waar een ouder dan naartoe kan.”

Sexting en tabletterreur

“De Ouderchat 0-23 jaar is geopend van 9.30 tot 11.30 uur in de ochtend en van 20.00 tot 22.00 uur ’s avonds. Vragen variëren van 'hoe vraag ik het jeugdsportfonds of de stadspas aan', 'hoe verbeter ik de band met mijn kinderen', 'hoe gaan we om met een scheiding', tot vragen over drugs, gamen, pesten, sexting (verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten) en ‘tabletterreur’. Dat laatste gaat om de strijd tussen ouder en kind over de te besteden tijd op een tablet. Internet is niet meer te stoppen. Apps, datingsites, welke ouder houdt het bij? En beheers je dan als ouder de Nederlandse taal niet zo goed, dan is het helemáál lastig. Wij willen ouders heel erg graag helpen met praten over risico’s en helpen bij het voorkómen van ellende!”

Chatten en meer lezen?

Chatten met vragen over kind(eren) in de leeftijd van 0 tot 4 jaar kan iedere werkdag van 8:30 tot 17:00 uur: www.oktamsterdam.nl/chat

Chatten over gezin of kinderen in de leeftijd 0 tot 23 jaar kan van 9.30 – 11.30 uur en van 20.00 tot 22.00 uur: www.oktamsterdam.nl/chat

Meer informatie over de Ouder- en Kindteams Amsterdam vindt u op www.oktamsterdam.nl.