AMSTERDAM - Amsterdam, een stad om trots op te zijn. En wij willen onze stad, net als u, graag netjes en opgeruimd houden. Dat kunnen wij als gemeente niet alleen, maar wel samen met de bewoners en de ondernemers. We moeten zorgvuldig met afval omgaan. Want van grondstoffen uit afval worden weer nieuwe producten gemaakt.

We proberen als gemeente bij te dragen aan een schone stad door bijvoorbeeld samen te werken met ondernemers, meer containers in de stad te plaatsen, slimmer door de stad te rijden met minder rijbewegingen en afval te scheiden op onze kantoren. Er zijn veel goede initiatieven om zorgvuldiger met afval om te gaan. Over een aantal daarvan vertellen we hier meer.

Afvalinzameling over het water

Om de uitstoot van fijnstof en CO2 te verminderen, hebben we met ICOVA het Plantage Project opgezet. Samen met ondernemers van de Plantage en ICOVA zijn we gestart met afvalinzameling over het water. Een primeur in Nederland! Energiezuinige boten zamelen afval van musea en theaters in en brengen het naar een verzamelpunt. Dat bespaart minstens 45 vuilniswagenritten per week. De milieuwinst is gelijk aan 600 bomen per jaar.

Geef verf een nieuw leven

Met de proef Geef verf een nieuw leven stimuleren we hergebruik van verf. We werken hiervoor samen met AkzoNobel, kringloopwinkel Rataplan en De Lokatie, en AEB. Bijna iedereen heeft wel een paar liter verf in de schuur of de kelder staan. Deze ongebruikte verf kunt u inleveren op de afvalpunten. Inmiddels is er al bijna 1500 kilo verf gerecycled, een mooi resultaat!

Van koffie naar zeep

In samenwerking met We Are BeeBlue, bewoners en ondernemers van Java-eiland, zijn we in oktober gestart met het project van koffie naar zeep. Het merendeel van het koffiedik en de sinaasappelschillen gaat bij het restafval. Dat is zonde, want dit zijn waardevolle grondstoffen voor zeep. De koffieresten van het Java-eiland worden ingezameld en verwerkt tot een lokaal product: een handzeep gemaakt van 'Javaanse koffie'.

Mee met de pakketbezorger

In een deel van Amsterdam kunt u kleine elektrische apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Dit initiatief heet Weeelectric en is gestart door Weee Nederland, PostNL en Thuiswinkel.org. Amsterdam is de tweede deelnemende stad. Dankzij dit initiatief worden er meer elektrische apparaten gerecycled.

Meer weten?

Er gebeurt nog veel meer in Amsterdam. Wilt u hier meer over weten? Op 8 mei is er om 19.30 uur een unieke bijeenkomst. U wordt meegenomen in de wereld van recycling en grondstoffen. Op deze avond laten wij u zien wat wij als gemeente Amsterdam, bewoners en ondernemers kunnen doen om bij te dragen aan een circulaire stad.

U kunt zich aanmelden via Pakhuis de Zwijger.