NEDERLAND - Dertig jaar geleden volgde de Champions League de Europa Cup der Landskampioenen op. Die was gestart in 1956. Met ‘Het Gouden voetbalboek van de Beker met de Grote Oren. Van Real Madrid 1956 tot Manchester City 2023’ beschrijft auteur Raf Willems deze geschiedenis in `ruim 400 pagina's.


Deze publicatie vol onversneden voetbalcultuurgeschiedenis verscheen onlangs in een luxe-editie met hardcover. Dat de markt nog niet verzadigd is blijkt uit het feit dat er zelfs vóór de officiële verschijning al honderden exemplaren werden besteld. ‘Het Gouden Boek van de Beker met de Grote Oren’ is nu aangevuld met de meest recente ontwikkelingen op voetbalgebied en daarmee een compleet naslagwerk van 1956-2023. Een absolute must-have voor de voetballiefhebber!

De auteur van dit prachtige, complete voetbalboek, Raf Willems (1960), is naast uitgever, auteur van boeken en blogs over voetbal. Over zijn speciale passie voor die Beker met de Grote Oren, de bijnaam voor de Europacup der Landskampioenen zegt Willems: “Mijn fascinatie ontstond op mijn achtste, in mei 1968, toen ik mijn eerste match op de zwart-wit-televisie van mijn ouders volgde en ik de weergaloze George Best – the fifth Beatle - ontdekte tijdens de finale tussen Manchester United en Benfica Lissabon. Ik verzamelde vanaf dat moment tijdschriften, krantenknipsels en jaarboeken over de ‘Europa Cup’. Vroeg of laat zou ik mijn eigen verhalen schrijven, zo nam ik mezelf voor. Die jongensdroom werd werkelijkheid in 1995. Toen bood ik, naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de Europa Cup der Landskampioenen, een serie historische artikelen aan bij het Nederlandse weekblad Voetbal International. Het resulteerde in mijn eerste boek over voetbal: ‘De beker met de Grote Oren. Een persoonlijke kroniek van veertig jaar Europa Cup.’ Het werd een ‘work-in-progress’. In 2005 verscheen ‘Vijftig jaar Europa Cup 1955-2005 en in 2015 rolde ‘De geschiedenis van de Beker met de Grote Oren 1955-2015’ van de persen. Tussendoor reisde ik door het continent en bezocht vrijwel alle voetbalmetropolen. Op Porto en Belgrado na deed ik alle steden van de winnende clubs aan. Ik publiceerde in 2009 het zogenaamde grote verhaal van de 35 beste Europese voetbalclubs, in de vorm van een cultuurhistorische schets: ‘Europese Topclubs. Meer dan een spel’. Ruim vijftig voetbalboeken na mijn eerste in 1995 is het tijd voor een nieuw project, bij de dertigste verjaardag van de laatste editie.”

‘Het Gouden voetbalboek van de Beker met de Grote Oren. Van Real Madrid 1956 tot Manchester City 2023’ wordt uitgegeven door Willems Uitgevers en is bij alle reguliere boekhandels te koop óf te bestellen via https://boeken.cafe/boek/het-gouden-boek-van-de-beker-met-de-grote-oren-1956-1992-raf-willems/ ISBN: 9789493242838| Hardcover, 440 pagina's | Prijs: € 40,--.