AMSTERDAM - Maak je een wandeling door de Pretoriusstraat in de Transvaalbuurt, van de Linaeusstraat tot aan het Krugerplein, dan kom je tegenwoordig tal van winkels, cafeetjes en restaurants tegen. Het karakter van de straat verandert steeds meer in een gezellige winkelstraat voor dagelijkse boodschappen, waar je ook voor een hapje eten of een goede koffie terecht kunt.

Dat was vroeger anders. De vele rolluiken met graffiti gaven een onveilig gevoel in de avond. Grote reclames aan de gevels domineerden het straatbeeld. Buurtbewoners hebben de Pretoriusstraat het afgelopen jaar flink zien veranderen door investeringen van de ondernemers in de buitenkant van hun pand.

De Gemeente Amsterdam heeft ondernemers aangeschreven om niet-vergunde reclames en rolluiken weg te halen. Doel daarvan is de uitstraling van de hele straat verbeteren, zodat meer mensen het een fijne straat vinden om hun boodschappen te doen of uit te gaan. Daarnaast hebben een aantal pandjes een frisse uitstraling gekregen na overname door nieuwe ondernemers. De hoek met de Smitstraat is daar een mooi voorbeeld van, waar de witte gevel van Spaghetteria niet meer doet vermoeden dat hier eens Café de Zon zat. En schuin aan de overkant de open uitstraling van het hoekpand van Thull’s, met zicht op kleurrijke inmaakpotten.

De aansluiting met het Krugerplein is ook verbeterd. Snackbar het Snorretje, de favoriete hangplek van veel jeugd, heeft de rolluiken verwijderd en op het plein zelf biedt Clubkoffie een fijn terras voor een kop koffie in de zon. Een compliment aan de bestaande en nieuwe ondernemers van de Pretoriusstraat die samen de straat een nieuw open en aantrekkelijk karakter geven.