AMSTERDAM - U moet er vast nog niet aan denken: zwemmen in buitenwater in Amsterdam. Maar toch, de zomer ligt in het verschiet, en we blijven optimistisch. Daarom vertellen wij u alvast dat een aantal buitenzwemplekken rond deze tijd officieel open gaan.

Amsterdam heeft zes officiële zwemlocaties in open water. Op officiële zwemplekken wordt het zwemwater gecontroleerd. Hier wordt ook troep uit het water gehaald en wordt er gelet op zooi en/of drijfzand op de bodem. Officiele zwemlocaties in Amsterdam zijn: Strand IJburg (vanaf 8 mei), Diemerpark (vanaf 1 mei), Sloterplas: Varkensbaai, Nieuwe Meer: West en Noordoever, Gaasperplas: Zuid en Noord, De Hoge Dijk: Speelsloot en Strand.

Eigen risico

Zwemmen in open water is altijd op eigen risico. In vaarwater is zwemmen natuurlijk verboden omdat er vanaf boten en schepen geen goed zicht is op zwemmers. Bovendien wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd en kan er stroming staan.

Niet duiken vanaf bruggen 

Het springen en duiken van bruggen is levensgevaarlijk en overal verboden. U riskeert een boete als u dit wel doet.

Wees lief

Bij mooi weer zijn grasveldjes en pleinen bij open water in woonbuurten populaire recreatieplaatsen. Houd u alstublieft rekening met omwonenden. Draai geen keiharde muziek, laat het terrein schoon achter en respecteer de nachtrust van mens en dier.

Waar zwemmen?

Zie hier waar u officieel mag zwemmen in Amsterdam.

Bekijk alle officiële zwemlocaties in Nederland op www.zwemwater.nl.

Hoe schoon?

Wilt u weten hoe het staat met de kwaliteit van het zwemwater? Kijk dan op zwemwater.nl of bel de zwemwatertelefoon 0800 102 1300 (gratis). Wees voorzichtig: ondanks dat de waterkwaliteit wordt gecontroleerd, kunt u in open water met ziekteverwekkers in contact komen. Meer informatie vindt u hier GGD.amsterdam.