AMSTERDAM - Deze zomer staat Toneelgroep Amsterdam met maar liefst twee producties - Ibsen huis en De meiden - op het prestigieuze Festival d’Avignon.

Ruim 170.000 theater- en dansliefhebbers trekken van 6 t/m 26 juli naar Zuid-Frankrijk voor de 71ste editie van het Festival d’Avignon. Toneelgroep Amsterdam was er in 2008 al te gast met Romeinse tragedies en in 2014 met - volgens Le Monde ‘magistrale’ - The Fountainhead. Het is de eerste keer in haar geschiedenis dat het gezelschap er met twee producties tegelijkertijd zal staan.

Van 15 t/m 20 juli speelt Ibsen huis in de Cour du Lycée Saint-Joseph. Het grootse familie-epos over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak werd door Simon Stone geschreven en geregisseerd. Voor het Franse publiek zal het ook de eerste kennismaking zijn met een regie van Stone.

Van 16 t/m 21 juli kan men voor De meiden van Jean Genet in L’Autre Scène du Grand Avignon terecht. In de enscenering van Katie Michell zijn de hoofdpersonages, de meiden Claire en Solange, Poolse immigranten. Daarmee actualiseert Mitchell de bestaande machtsverhoudingen in het stuk. Ook werpt ze een nieuw licht op seksuele identiteit: de mevrouw is een man in travestie geworden. Man en vrouw, machthebber en onderdrukte: het zijn allemaal rollen. Mitchell laat niet alleen zien hoe ze worden gereproduceerd en bevestigd, maar evenzeer hoe ze kunnen worden ondermijnd.

Zowel Ibsen huis als De meiden zijn op dit moment in Nederland te zien.